Verslag van inhaal winterwedstrijd 1 op Reeuwijk, 16 december 2018.

Winterwedstrijden: Deze zondag doen ze hun naam eer aan. Zondagochtend 16 december worden we wakker van een tikkend geluid op de ramen. Het is het geluid van vallende sneeuw die de straten wit kleuren. Zullen de wedstrijden wel doorgaan met dit weer? We zouden ook nog even verder kunnen slapen. Een klein moment van twijfel, maar na even tobben, hijsen we onszelf uit bed. We trekken een aantal thermolagen aan en stappen in de auto naar Reeuwijk. Als we daar aankomen blijkt de boot een nieuwe kleur te hebben: wit in plaats van blauw. Gelukkig hebben we vorige week het winterkleed er nog opgelegd.

We takelen de boot in het water, dat gelukkig nog geen signalen van bevriezing toont. Na een warme bak koffie is het tijd voor de eerste wedstrijd. Maar waar liggen de boeien? Het is zo mistig dat we de boeien niet zien. En dat is een lastige opgave, zo blijkt. Na een heerlijke warme gehaktbal en even opwarmen door de zeilbroek open te houden en de handdroger in je broek te laten blazen (tip van Bertel), is het tijd voor de laatste wedstrijd. Vanwege de kou en strakke tijdsplanning wordt ervoor gekozen om de laatste wedstrijd te starten vanaf de steiger. Sommigen denken de ander te slim af te zijn door de boten alvast met de neuzen naar het meer te draaien, maar daar steekt de wedstrijdleider een stokje voor. Ook hijsen een aantal fanatiekelingen al hun spi, terwijl ze nog aan de steiger liggen. Wij kijken het even aan en geven de Smile een flinke afzet om vervolgens als eerste naar de plek te varen waar we denken dat de boei ligt. Edwin Luijf vaart voor de eerste keer met ons mee en hij blijkt een goed richtinggevoel te hebben, want in de verte doemt een gele boei op. Waar de rest heen vaart is ons een raadsel. Als we ze in het vizier hebben, blijkt bijna iedereen de verkeerde kant op te zijn gevaren. Vanwege een onduidelijk bericht (ik noem geen namen, maar verwijs naar de uitslagen van wedstrijd nummer 3), zijn ze achter de Gummy Bear (of terwijl: rubberboot) aangevaren. Laat dit voor eenieder een wijze les zijn: Niet achter iemand aanvaren. Dan lig je ook nooit eerste.

Dankzij de flinke voorsprong die ze in de ochtend hebben opgebouwd, weten de koplopers hun positie vast te houden. De beste blauwbekkers van dit weekend zijn Wouter van der Gronden en Lukas van der Heeden. Van harte gefeliciteerd, jullie zijn met vlag en wimpel geslaagd voor de misttest. (Hebben die tapestukken in de spinnaker toch nog goed hun werk gedaan šŸ˜‰ ).

 

Evelien van Leeuwen
RM 1122

De uitslag: