Ondanks het thema Holland waren er toch ook twee Friezen komen opdagen bij deze Summer Regatta. En laat het lot nou bepaald hebben dat juist zij een verslag mogen schrijven. Om het voor iedereen wat leesbaar te houden, heb ik het stuk even door Google Translate gehaald.

Zeilen op de Braassem is niet zonder risico’s. Je komt daar van alles tegen.
Vliegende Motten en Wespen, over stuurboord doorvarende Valken, maar het grootste gevaar vormt de aanwezigheid van de Vliegende Hollanders. Aangemoedigd door het thema van dit jaar (Holland) meenden zij scènes van “Pirates of the Caribbean” te moeten naspelen. Het enteren van andere schepen door deze Piraten gebeurde met name bij de benedenboei. Meedogenloos werden de meest rechtschapen Randmeren in de flank geënterd door deze bandieten van het Braassemermeer.

Niet echt gevaarlijk, maar toch wel even wennen was de gezamenlijke start met de Valkenklasse. Op zich zijn we redelijk gelijkwaardig qua snelheid, maar het leidde toch tot een aantal aanvaringen. Dankzij ons verzoek om apart te mogen starten gevolgd door een vlammend schriftelijk betoog van Wouter konden we zondag gelukkig starten met onze eigen ploeg.

Ondanks alle omstandigheden werden er toch zes heerlijke wedstrijden gezeild en zijn er verder geen doden of gewonden gevallen.

Op zaterdag hebben we drie wedstrijden gevaren. Opvallende deelnemer was het team van Christoffel van Hees. Voor de starts wapperde de Hollandse driekleur fier op het achterdek om het thema te vieren.

Goed… nu even inhoudelijk. De eerste wedstrijd begon met een lekkere 4 Beaufort en Christoffel (RM498) ging er enorm snel vandoor en rondde als eerste de boventon. Team Apekop (RM673) daar achteraan, gevolgd door Team Dankers (RM718). Dat team voer echter een prachtig voor de winds rak en stond de bij de benedenboei veroverde koppositie niet meer af. Christoffel deed nog een aanval in het laatste kruisrak, maar die aanval pakte niet goed uit en de Apekop profiteerde daarvan.

De tweede wedstrijd werd gekenmerkt door een achttal te vroeg gestarte boten, waaronder drie Randmeren. Drie individuele valse starts en Team Nico Overbeeke (RM1026), Team Dankers en Team Apekop waren de klos. Mooie overwinning van Team Stavenuiter (RM1029) en een tweede plek voor Wouter en Lukas (RM1030).

De derde wedstrijd was dobberen. Leuk voor de Overbeekes. Het zeilt heerlijk zo’n hele wedstrijd op kop. Lekker relaxt. Je weet dat de koppositie zo weg kan vallen door een of andere rare vlaag. En ja hoor…. De vlaag was voor de Apekop, die de kop overnam, maar vlak voor de finish kwam Nico ijzersterk terug en pakte de kop weer terug. Al dobberend kwam Wouter als derde binnen.

Op zondag weer drie wedstrijden. Heerlijk windje en lekker veel zon. Maar ook veel draaiende wind en zelfs nog een buitje… Het weer is nooit stabiel op de Braassem.
Degenen die het beste omgingen met deze wisselende omstandigheden waren Wouter en Lukas. Nico zeilde enorm sterk in de eerste wedstrijd en won deze soeverein.
De Apekop begon nog goed met volgens de jury een tweede plek, maar dit had ook net zo goed Christoffel kunnen zijn. Fotofinish!
De laatste twee wedstrijden waren voor Wouter/Lukas en Team Dankers. Met allebei een eerste en een tweede plekje schoven zij naar de top van het klassement.  De Apekop zakte weg met een zevende en een vijfde plek.

Uiteindelijk wonnen Wouter en Lukas de hoofdprijs met 12 punten. Team Dankers werd tweede met 18 punten en met een zelfde aantal punten werden Piet en Ralph derde. Vlak daarachter Nico met 19 punten vierde en met een zelfde aantal punten Christoffel als vijfde.
Maar ook de rest komt daar niet heel ver achter. Kortom we hebben een prima ploegje zeilers die aan elkaar gewaagd zijn en lekker met elkaar knokken. Iedereen kan een wedstrijd winnen, maar kan ook zo maar achterin eindigen. Houden zo!

Ralph Wijbenga, namens team Apekop (RM673)

Zie hier en hier alle foto’s en hier de uitslagen