Mag ik me even voorstellen: Ralph Wijbenga van de Randmeer 673. Samen met Piet Hogewerf zeil ik nu voor het 5e seizoen Randmeer. Voor het eerst schrijf ik een verslag voor de site van de RKO. Waar andere boten bekend staan als de 1030 of de 1026, kennen ze ons als “De Apekop”.

De Summerregatta beleefde dit jaar zijn 100e editie en had als thema “Goud, wit en blauw” meegekregen.  De hele haven hing dan ook vol met gouden, witte en blauwe ballonnen. Dit zorgde voor een extra feestelijk tintje. Als het goed is zijn de ballonnen inmiddels biologisch afgebroken. Deze 100e editie leverde niet veel extra deelnemers op bij de Randmeren, maar toch kwamen er 10 boten aan de start.

Vanuit Friesland kwamen we op vrijdagavond aan. Ideaal omdat de helling dan leeg is en we in alle rust een plekje voor “De Apekop” konden zoeken. Mooi dichtbij het clubhuis leek ons het beste. Koffie en bier binnen bereik.

De wal trekt…

maar zeker niet altijd

De zeilomstandigheden waren heerlijk. Bijna altijd voldoende wind en volop zon. We hebben zelfs nog even in de trapeze gestaan. 8,3 seconden, maar toch.

Wat de wedstrijden extra spannend maakte waren de voortdurende windschiftingen. Gemiddeld genomen was de wind noordnoordwest, maar dat varieerde tijdens de wedstrijden tussen west en noordoost.

Dit maakte de keus van de kant van het kruisrak tot de belangrijkste opdracht van het weekend. Over het algemeen was een start bij het pin-end de beste keuze, maar dit kon ook binnen 5 minuten veranderen.

De eerste wedstrijd kozen we de walkant en dit leverde ons een grote voorsprong op bij de boventon. Wouter en Lukas geven alleen nooit op en kwamen steeds dichterbij. Pas in de laatste 100 meter pakten zij de beste slag naar de finish en wisten ze ons toch nog te pakken.

Tijdens de erg goed verzorgde lunch konden we onze zonden overdenken en zo wisten we de tweede wedstrijd te winnen.
De derde wedstrijd was er een voorbeeld van dat de wal niet altijd de juiste keus was en dus moesten we ons terugknokken vanaf een 7e plek. Wouter en Lukas gingen naar een onbedreigde zege. Wij waren in het laatste kruisrak verwikkeld in een enorme strijd met Chris, Hans en Ariejan (633) en Nico en Patrick (1026). In de laatste 20 meter bleek onze stuurboordslag de juiste te zijn en daardoor gingen we als 2e over de lijn. Helaas bleek dit onze zelf bedachte finishlijn te zijn en moesten we nog 50 meter verder. Toch 4e, waar Nico 2e en Chris 3e werden. Gelukkig maakte de BBQ veel goed.

Zondag begon lekker. Weer als 1e bij de boventon met een lekkere voorsprong. Het tweede kruisrak ging volledig de mist in en lagen we 5e. In het laatste kruisrak kozen we voor de aanval en gingen we richting meer in plaats van naar de wal. Dit pakte heerlijk voor ons uit en daardoor wisten deze wedstrijd te winnen.
De tweede wedstrijd ging ondanks een goed eerste kruisrak volledig mis in het voordewindse rak, en ook de daaropvolgende kruisrakken wisten we geen plekken meer terug te pakken: 7e. Mazzel voor ons dat Wouter 5e werd en niet veel punten uitliep. Na deze wedstrijd stonden we op een gedeelde eerste plek met Wouter en Lukas.

De laatste wedstrijd was dan ook enorm spannend. We startten goed, werden voor de wind o.a. door Wouter ingehaald, maar wisten in het tweede kruisrak  tussen de Regenbogen en Ynglings naar een 2e plek te zeilen, vlak achter John en Paul (1083).  Deze plek konden we voor de wind vasthouden en we wisten in het laatste kruisrak de overwinning te pakken. Onze directe concurrent voor de titel was in aanvaring gekomen met een Regenboog en moest met een kromme mast de wedstrijd vervolgen

Voor de eerste keer in onze carrière als Randmeerzeilers konden we de eerste prijs meenemen naar Grou.

Trainingsweekenden basis voor succes

Basis voor de overwinning ligt wel bij de RKO trainingsweekenden die we elk jaar trouw bezoeken. Hier leer je de belangrijkste manoeuvres goed uitvoeren en ook de theorie ’s avonds kun je prima toepassen in de wedstrijden. ‘De wal trekt en levert voordeel op’ was dit jaar bijvoorbeeld een thema op de training en behoudens windschiftingen klopte dit op de Braassem. Kortom, kom naar het trainingsweekend in april 2019. Deze wordt volgend jaar in Grou gehouden. Prima faciliteiten en prachtig meer.

Ralph Wijbenga (Apekop)

De uitslag: