Dit jaar is Randmeer 1029, met Rob Stavenuiter, Bastiaan Stavenuiter en ik (Jelle den Hoedt), derde geworden op de Sneekweek, wat betekent dat wij zijn verkozen om een stukje te schrijven. Na zelf eerder al meegedaan te hebben in de Optimist en Splash Blue, was dit voor mij de eerste Sneekweek in de Randmeer.

Vorig jaar tijdens de RKO borrel bij de Sneekweek werd ik aangesproken of ik samen met Rob mee wilde varen bij het NK Randmeerzeilen. Na een super tof NK, heb ik naast de wedstrijden met mijn Splash ook dit seizoen met Rob en Bastiaan gevaren in de Randmeer.

Na een goed voorbereidingsjaar te hebben gehad met wedstrijden op Heeg, de Loosdrechtse plassen en het Braasemermeer, zijn we de eerste wedstrijd op een zevende plek geëindigd en wisten we dat we hoger konden behalen. De tweede dag hadden we dan ook meteen een dagprijs te pakken met de 4e plek, deze dag begon met een redelijke wind maar halverwege viel de wind weg en was de baan een heel stuk afgekort. De derde dag van de week brak aan en, in tegenstelling tot de dag ervoor, was er deze dag wel veel wind. De rest van de week was het weer perfect, er was geen regen maar je werd wel nat van het buiswater omdat de wind flink aanwezig was.

Op dinsdagavond was zoals elke Sneekweek de Randmeerborrel, de locatie hiervan was gewisseld van het Starteiland naar de haven aan RCN De Potten in verband met de pizza’s die gehaald werden. Voorafgaand aan de borrel werd er ook nog gefilmd voor de promotiefilm van de RKO en de Randmeer.

De dag na de borrel brak de traditionele hardzeildag aan; na een wedstrijd met harde wind kwamen wij als eerste door de finish en kregen we een tinnen beeldje van een Valk. Voorafgaande aan de Sneekweek was ons doel het behalen van een derde plek in het algemeen klassement. Door onze eerste plek op de Hardzeildag was ons doel bereikt – een derde plek in het klassement.  De laatste dag was niet de beste dag voor ons, maar gelukkig hebben we de derde plek wel kunnen behouden.

De Sneekweek van 2019 werd gewonnen door Ben van der Hoorn en Jeroen Kooi van de Randmeer 1069, die de hele week met z`n tweeën voeren en de harde wind samen trotseerden. Ik spreek namens de gehele bemanning van de 1029 als ik zeg dat dit ook dik verdiend was met slechts 9 punten aan het einde van de week.

Het was voor mij een hele leuke week, qua weer maar ook zeker qua gezelligheid. Nu ik een geheel jaar in de Randmeer vaar kan ik zeggen dat het een leuke klasse is met goede competitie maar ook een klasse waar iedereen elkaar helpt.

Jelle den Hoedt (Randmeer1029)

(foto’s Stavenuiter)