Wij, Dennis Bos, Maarten Witmaar en Simon Witmaar van de Blackjack (Randmeer 463) zijn deze keer uitverkoren om een klein stukje te schrijven over ons reilen en zeilen tijdens de 82ste editie van de Sneekweek.

Onze campagne is een aantal jaren geleden begonnen toen Dennis vroeg om een Sneekweek mee te varen als bemanning op zijn toen net opgeknapte Randmeer Classic. Omdat we al tijdje geen wedstrijden meer hadden gevaren zijn we gretig op dit aanbod ingegaan. Al in de eerste paar dagen bleek dat we flink snelheid en hoogte misten in de boot. Lopend op de camping met een enigszins verzwakt moraal kwamen we iemand van de Randmeerklasse tegen. Enthousiast begon deze meneer te vertellen over hoe fijn het is om wedstrijd te zeilen in dit type boot, waarop Dennis zei: “Hij stuurt als een SCANIA, is dat normaal?” De man was enigszins verbouwereerd, maar het bleek inderdaad niet normaal dat de boot stuurt als een vrachtwagen. Met een kleine aanpassing aan het roer was dit probleem gelukkig verholpen. Na wat bijles over de maststanden, stagspanning en het beter gebruik maken van het lei oog is de snelheid en de hoogte met sprongen vooruit gegaan.

De vrijdag voorafgaande aan de Sneekweek stond in het teken van aanmelden in restaurant de Kajuit, de tent opzetten en de boot in het water leggen. Al met al een hele klus (volgend jaar maar een huisje huren!). Simon kwam rechtstreeks van zijn vakantieadres in Oostenrijk. Omdat hij 1200 km in de auto achter de kiezen had vonden wij het een goed idee om hem weer weg te sturen voor de traditionele biertjes voor na de finish, de krentenbollen voor onderweg en wat andere boodschappen. Het vuurwerk en de vlootschouw hebben we dit keer overgeslagen.

Er zijn maar weinig Sneekweken van de paar keren dat ik aan de Sneekweek heb meegedaan dat het beter zeilweer was als deze keer. Zowel de wind als de temperatuur waren goed te noemen en de uitstelvlag heb ik maar één dag lang zien hangen. Alhoewel er een dag bij was dat we een zenuwslopende dobberstrijd moesten uitvechten in de laatste twee rakken. Toen begon het ook nog te regenen. Een nabijgelegen Efsix bood na de finish een sleep aan waardoor we vrij snel en vrij droog opgeruimd hebben. De Randmeer Silver was wat later gestart. Door en door koud, hielp alleen een warme douche met de kleren nog aan heb ik mij laten vertellen.

In de loop van de week zijn we steeds beter op elkaar ingespeeld geraakt en werden de resultaten navenant beter. Er was steeds nog van alles mogelijk, tot op de laatste dag was zelfs de strijd om de eerste plaats nog onbeslist.

Ook deze keer hebben we weer van alles meegemaakt. Een keer te vroeg gestart omdat we niet ver genoeg teruggevallen waren. (wat lagen de boten onder ons ver van de lijn!!). En onze eerste keer in de protestkamer van de KWS. Gelukkig is dat in ons voordeel uitgepakt.

Wij willen graag iedereen bedanken die ons gastvrij hebben opgenomen en ons voorzien hebben van informatie en tips. Daarmee is de slogan van de Sneekweek bijzonder veel eer aangedaan. De volgende stop voor ons is het NK in Heeg. Wij hebben het bier en de krentenbollen alvast klaar gelegd voor volgend jaar!

Met vriendelijke groet,

Team Blackjack

Lees hier de uitslag van de Randmeer Gold
(De foto is van Eize Hoekstra)