Thuiskomen met een snert pakket. Dat kan je overkomen na een Snert weekend op de Kralingse plas.

Het is mij nog nooit eerder overkomen dat alles Snert is aan een toernooi. Jerôme Cage, lid van de plaatselijke plas, was al geruime tijd deelnemers aan het binnen hengelen voor dit laatste ‘zomer’ toernooi: sprintwedstrijden op Kralingen in het weekend van 4/5 november 2017. Team Mi Dushi zegde enthousiast toe mee te zullen varen. Bij de inschrijving begon de Snert: volle agenda’s! De oplossing werd gevonden in de bemanning van de ‘Only Time Will Tell’. Maar ook dit liep bijna in de Snert, omdat de OTWT-schipper zelf ook wilde inschrijven. Na het zien van het weerbericht werd de bemanning toch aan de Mi Dushi gegund.

Het weer gooide Snert naar de term ‘zomertoernooi’: zaterdag 14℃ met windkracht 4 en vlagen 6, en 100% kans op regen. Op zondag max 9℃ met hagel en buien. En ja hoor, op de zaterdagmiddag werd het zeilen met natte lappen en vastgeplakte tell tales, en op zondag weer een Snert ervaring met hagelstenen in de boot en op het hoofd.

Het begon al bij aankomst bij de plas. De haven was door groot onderhoud buiten gebruik. Alles lag open, dus moest worden uitgeweken naar de naast gelegen haven. In de wachtrij voor de kraan moest de bemanning voor het hek blijven staan om de punt van de mast te beschermen tegen een steeds sluitend hek. Hier bleef de Snert gelukkig uit.

Aan de start kwamen Valken en Randmeren. Er werd direct achter elkaar gestart, wat resulteerde in 6 starts op de zaterdag. Was het Snert toernooi hierbij gebleven, dan was de Mi Dushi met de Snert Cup naar huis gegaan. Na een moeizame ochtend en aanpassing van de stand van mast en lei-ogen, werd de achterstand op de 900 en de 1069 in één middag weggezeild. Hoewel de baan niet zo lastig leek, werd de spreader-boei boven door menig zeiler gemist. Waar het bij warme weer al handig is om de trapeze op spanning te houden, rond dit jaargetijde is het een voorwaarde om wedstrijd te kunnen zeilen. Derk-Jan was even de draad kwijt en mocht zwemmen in de 2de race.  Alle moeite op zaterdag resulteerde in een tussenstand die iedereen nog kansen bood op de eindwinst.

Na een goede nachtrust waren we allemaal  blij met het zonnige weer op de zondagochtend. Na twee vlotte starts werd de vloot naar binnen geloodst voor een kom Snert met roggebrood en spek. Dat kwam goed van pas, want na de lunch werd het weer een stuk minder.  Hagel, draaiwinden en na 1 race een geheel wegvallende wind zorgde voor een tijdig einde van het Snert toernooi. Van dit alles had de Jerôme Cage (natuurlijk bemand door Ben en Jeroen) het meest geprofiteerd. Zo konden zij over de 900 en 1026 heen, om op de hoogste trede komen.

Ook nu weer was het gezegde “De thuisblijvers hebben altijd ongelijk” geheel op zijn plaats. Het waren veel wedstrijden en een goede competitie met regen, hagel en ook zonneschijn. En van zeilen krijg je het ook weer warm. De zeilen zelf konden zelfs aan het einde van het toernooi zo droog de zakken in. Het lenen van de bemanning heeft veel voordelen. Lukas kwam met tips en aanpassingen die ons, ondanks al onze zeilervaring, weer nieuwe inzichten gaven, zoals de doorlopende genuaschoot, een rolverwisseling bij het gijpen en het gebruik van de Tacktick.  Volgend jaar is de Kralingse haven geheel gerenoveerd en kan dit Snert toernooi daar weer plaats vinden. Ik zet de data vast in de agenda!

Nico Overbeeke, RM 1026