De dagen voorafgaande aan zondag 12 november 2017, de eerste Reeuwijkse winterwedstrijd van het seizoen 2017-2018 zag het weer er niet best uit. Harde wind, regen, onweer en hagel. Gelukkig viel het zondag allemaal erg mee, maar wisselvallig was het zeker. De wind varieerde tussen 6 knt en 20 knt uit verschillende richtingen. Zo konden Jaap en Paul met de 1090 bij de benedenwindse boei de spinaker weghalen om even later in het “aan-de-windse-rak” de spi weer te hijsen. Voor wedstrijdleider Fred Jacobs een dag om slapeloze nachten van te krijgen, hoe leg je de startlijn erin en waar de bovenwindse boei. Je kunt dan kiezen uit: wachten tot de wind stabiel wordt, of weg toeteren en hopen dat het allemaal meevalt. Voor de zeilers die voorin zitten is het dan wel in orde; voor de achterhoede een wedstrijd die eruit had moeten worden geschoten. Je doet het nooit goed als wedstrijdleider.

Maar liefst 11 Randmeren kwamen aan de start! We hebben vier potjes kunnen varen en genoten van de prachtige dreigende luchten, de wisselvallige weersomstandigheden en de heerlijke lunch met soep en Hemaworsten waarmee Susanna de zeilers verraste. Jaap en Paul waren met evenveel punten eerste. Tiemen en Cyriel tweede met de 219 en Martin, Roel en Chris derde met de 633.

Ik denk dat deze 12 november representatief is voor wat we komende winter bij Elfhoeven mogen verwachten wat betreft de windsterkte en de temperatuur.  De winddraaiingen waren waarschijnlijk iets minder representatief, want 180 graden is wel heel veel van het goede: daar worden de meeste zeilers wel zenuwachtig van en de wedstrijdleider zeker.

Alle foto’s gemaakt door Erica van Os zijn hier te vinden

Chris ten Hoopen
RM633