Kaiserwetter!

Het is alweer het 13e seizoen dat er bij Elfhoeven winterwedstrijden gevaren worden. Tussen de weken van regen door brengt zondag 10 november 2019 een welkome uitzondering. Strakblauwe lucht na een nacht met de eerste nachtvorst.

Wintersporters noemen dat Kaiserwetter.  Watersporters kijken er iets anders naar want het gaat gepaard met geen wind. De onverschrokken wedstrijdleider Fred Jacobs laat zich er echter niet door van de wijs brengen en besluit de vertrouwde op en neer baan met finish bij de starttoren  in de plas te leggen. Dobberend naar de startlijn weten de deelnemers de spinakers nauwelijks gevuld te houden.

Maar tijdens de start is er inderdaad wat wind en in het zonnetje gaat het tergend langzaam naar de bovenboei. Daar besluit de wedstrijdleiding al af te korten want inmiddels heeft de wind volledig verstek laten gaan. De  Efsixen en de toerklasse die na de “meermans” gestart zijn drijven zo’n 20 minuten later over de finish.

De plas is als een spiegel maar na de lunch, als alle buikjes gevuld zijn tonen zich toch weer wat rimpels op het wedstrijdwater. Opnieuw wordt er gestart. Het lukt deze wedstrijd zelfs om zowel een kruis- als een voordewinds rak te varen waar bij de benedenboei het eindschot valt.  In de laatste zonnestralen van dit Kaiserwetter wordt er als alle boten weer onder hun kleedje liggen nog een biertje gedronken en wordt door iedereen plechtig beloofd  dat ze er 24 november weer bij zijn.

Bertel Kolthof, niet in zijn Randmeer maar in een Dehler Dehlya 25

2019-11-10-3