De organisatie van de vierjaarlijkse “Fêtes  maritimes internationales Brest” nodigt de Randmeer uit om mee te doen met dit internationale maritieme evenement. De Randmeer wordt daar gezien als een zogenaamde “Dutch Traditional”.  We kunnen meevaren in flottieljeverband met (maximaal) 12 Randmeren. Het evenement vindt plaats van 10 juli tot 16 juli 2020.

Brest 2016
Wij waren daar al eerder, in 2016. Voor het Jaarboek 2016 (is terug te vinden op deze site. Wél eerst inloggen) heb ik daarover een verslag geschreven.
Het evenement doet denken aan een “Sail” evenement zoals dat op diverse plaatsen plaatsvindt. Er komen veel Tall Ships uit verschillende landen, en er komt heel veel publiek op af. Er doen ongeveer duizend schepen mee, groot en klein. De kades staan vol met mensen die genieten van het schouwspel op het water en op de wal. Daar zijn ook festiviteiten met natuurlijk veel mogelijkheden om te genieten van Bretonse muziek en de plaatselijke cuisine.

Deelname is gratis. Van de deelnemende schepen wordt verwacht (maar niet verplicht) om af en toe deel te nemen aan een “vire-vire”, een varende presentatie aan het publiek. Vanaf de wal wordt dan een toelichting gegeven op hetgeen te bewonderen valt. Zo hebben wij destijds met de aanwezige Valk een “pas de deux” gedaan onder begeleiding van de muziek van Reinier Sijpkens in zijn muziekboot (eigen choreografie), en hebben we als Nederlands flottielje (met o.a. de Stad Amsterdam) een sail-past gedaan voor Zr. Ms. Urania. Voor de rest is het programma geheel vrij en kun je genieten van het zeilen op de Rade de Brest, een redelijk beschutte baai. ’s Avonds is er vaak vuurwerk. Er doen honderden open zeilboten aan mee, uit veel verschillende landen. Erg leuk om internationale contacten te leggen. Er is geen wedstrijd aan verbonden.

De organisatie kan zorgen voor logies. Ik heb begrepen dat dat in meerpersoons accommodaties plaatsvindt. Wij hebben in 2016 en nu gekozen voor een plaats op de camping Le Goulet aan de westkant van Brest. We nemen dan de fietsen mee om daarmee tussen camping en haven te pendelen.

Het is een ontzettend leuk evenement, niet heel strak georganiseerd, met meer dan voldoende tijd om zelf in te vullen.

Het zou erg leuk zijn om met een aantal Randmeren deel te nemen.

Als je belangstelling hebt kun je me mailen voor verdere informatie: mvanseventer@hetnet.nl

Zie ook de website.  Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden over dit evenement.

Matthijs van Seventer
Randmeer 202, Blauw-blauw