Jarenlang hebben de Randmeerzeilers verstek laten gaan bij de Hemelvaartwedstrijden op Loosdrecht, een multi-klassenevenement georganiseerd door De Vrijbuiter en Het Witte Huis.
Omdat Fred en Jolanda Dankers (RM718) dit jaar wat beter in hun tijd zitten bedachten ze om maar eens wél mee te varen. Jolanda bemande op het Vrijbuiter startschip op donderdag en vrijdag, dus het weekend kwam in aanmerking om zelf mee te zeilen. Naar Sneek gaan was voor hen geen optie. Bij een korte rondvraag onder Loosdrechtse RM zeilers bleken meer zeilers dit een leuk idee te vinden. Ondanks nogal wat bemanningsproblemen zouden waarschijnlijk wel vier boten aan de start verschijnen. Te weinig, want vijf is het minimum. Maar na nog wat duwen en trekken, mailen en WhatsAppen, waren er uiteindelijk 8 Loosdrechtse (gelegenheids)teams. Op het laatste moment sloten Nico Overbeeke (1026) en Joost Höcker (1115) als niet-Loosdrechtzeilers zich hierbij aan, overigens ook met gelegenheidsbemanningen.
Tien Randmeren aan de start bij wedstrijden met zeldzaam mooie weersomstandigheden: zonnig, warm en wind!! De Dankers familie had het wedstrijdcomité zover gekregen dat de geplande start van de Randmeren – vijf minuten na de Pampusklasse – met vijf minuten werd opgeschort, zodat we niet al meteen tussen deze slagschepen zouden komen te zitten. Kortom, de omstandigheden waren uitstekend en het enthousiasme groot.
Bij de eerste wedstrijd verrasten Nico Overbeeke en bemanning Rob Stavenuiter (1026), die vooraf lieten weten niets te snappen van de winddraaiingen op Loosdrecht en geen enkele boei zeiden te kunnen vinden, de concurrentie door overtuigend als eerste over de finish te komen. De ‘puzzeltocht’ werd dus succesvol volbracht. Bij de tweede wedstrijd kwamen Nienke Feis en Michiel Rutgers (645) als eerste over de meet.
Zondag was er heel wat minder wind, maar wel even lekker warm. Bij de derde wedstrijd maakten Milou, Fred en Jolanda Dankers (718) dermate goede keuzes dat ze met een straatlengte voorsprong eerste werden. En bij de laatste wedstrijd eindigden Sebastiaan en Franc Schiet (1027) als eerste.
Kortom, een weekend met louter hoogtepunten: heel gezellig en lekker eten met z’n allen op het Vrijbuiterterras, en passant de verjaardag (60ste) vieren van Joost Höcker: wedstrijden zonder één smetje, de eentjes mooi verdeeld. En aan het eind van de zondag met z’n allen in de rubber naar de overkant – Het Witte Huis – om daar de prijsuitreiking bij te wonen met de winnaars van het weekend: Michiel en Nienke in de 645.

Michiel Rutgers, RM645

(Op de foto: Van links naar rechts de benen van Evelien, Jolanda, Milou, Sebastiaan, Franc, Nienke, Nico, Michiel, Fred (zonder hoofd), Joost. En op de voorgrond Folkert)