Een jubileum editie omdat het 75 jaar geleden was dat dit evenement voor het eerst plaatsvond. Aan dit altijd reuze gezellig evenement deden dit keer wel elf verschillende klassen mee. De wedstrijdorganisatie, bestaande uit leden van zowel de GWV Elfhoeven als leden van de Roei- en Zeilvereniging Gouda, hebben er voor ons weer een puik weekend van gemaakt. Een weekend dat voor een ieder van ons al goed begon bij het inschrijven. Want, zoals op de site al was aangekondigd, iedere deelnemer ontving een prachtige waterdichte tas van de organisatie, dit in samenwerking met sponsor Magic Marine. Hierop staan overigens alvast de data van de komende 5 edities. Noteren maar!!!

Zoals gebruikelijk werden de wedstrijden op de Elfhoevenplas en ’s-Gravenbroekseplas gevaren. Dit jaar hadden er 15 Randmeren ingeschreven.

Zaterdag waaide het met een 16-19 knopen stevig op de Elfhoevenplas. De wind draaide erg en de vlagen waren ook niet gering. Dat maakte het voor sommigen van ons af en toe wel erg spannend. Vlak na de start moest er al eentje een wat Jasper noemt “Chinees rondje” maken. Wat het ook was, er werd uiteindelijk vlak voor ons ongecontroleerd 360 graden gedraaid. Sommige voordewindse rakken, althans zo waren ze vast gepland, leken af en toe wel halve wind te zijn door die draaierige wind. Daarom hebben wij maar niet altijd de spi gezet. Planeren met alleen de genua leek ons namelijk hard zat :-).

De 1090 van Jaap de Vries met Chris ten Hoopen aan het roer en Hanneke ten Hoopen, zoals Jaap zei, aan de lijntjes, deden het in de eerste race erg goed met een 1ste plaats.

Jeroen Kooi en Ben van der Hoorn aan het roer van de 1069, moesten er in de eerste race met een 5de plek kennelijk samen nog even inkomen. Daarna alleen nog maar als eerste geëindigd en daarmee natuurlijk de terechte winnaar van deze jubileumeditie. Gefeliciteerd!

De 219 van Tiemen Winkel was met Cyril Minnema in de eerste wedstrijd zeer goed op dreef met een tweede plaats. Helaas konden ze alleen de zaterdag meedoen en omdat ze bovendien in de 2de wedstrijd materiaalpech hadden bleef het bij dit tweetje.

Aanvankelijk zou er direct doorgestart worden. We werden echter naar de kant geroepen voor de lunch en zo konden we even bijkomen. Rond 14:00 uur gingen we weer het water op. Nico en Cindy Overbeeke (1026) hadden voorgenomen om de tweede race van zaterdag de zeilen maar gestreken te laten. Ik had Nico nog zo gevraagd dan bij Jasper en mij aan boord te stappen, maar op het laatste moment hebben ze toch maar weer de zeilen gehesen. Resultaat was dat ze de hele wedstrijd voorin gevaren hebben wat uiteindelijk niet alleen resulteerde in een fraaie 3de plek voor die race, maar ook in het eindklassement.

De 1001 van Jet Woudstra en Jan van den Berg alsook de 645 van Nienke Feis en Michiel Rutgers hebben in de tweede wedstrijd opgegeven vanwege de extreme wind. Later hoorde ik dat Jan nogal naweeën had van zijn offshore training een paar dagen daarvoor. (je wordt ouder papa ? ? 🙂 )

De 645 heeft verder overigens met 3-tjes en een 4 erg constant gevaren. Zij hebben daarmee een fraaie 2de plaats in het eindklassement weten te behalen.

Zondag was de wind ietsjes minder krachtig, maar bleef wel erg draaien.

Arthur en Alex Nederlof (895) hebben ‘s morgens nog snel een veer op de mast gemonteerd om de voorstag weg te houden bij de genua. Nadat ze namelijk zaterdag weer geconfronteerd werden met een genua die in de voorstag sloeg waardoor ze hem niet konden inrollen, waren ze het zat om in penibele situaties te geraken. Altijd fijn om mensen van hun ergernis af te kunnen helpen :-).

Op zondag verspeelden Wouter van der Gronden (1030) en een nog wat zieke Lukas hun kansen op een podiumplaats. Ze waren duidelijk niet in goeden doen. Want ondanks de grondige voorbereidingen, met name het verkennen van de boeiposities, ging de 1030 zondag in de eerste wedstrijd direct op de verkeerde boei af. Dat konden zelfs zíj niet meer goed maken.

Jaap, Chris en Hanneke (1090 ) hadden weer eens materiaalpech met hun grootzeil. Wat doen jullie er toch mee? Niet lang geleden scheurde het grootzeil ook al. Er moest opgeven worden. Chris ging vervolgens in de sloep en werd later ook nog brugwachter. Jaap stapte bij Wouter aan boord om de zieke Lukas te vervangen.

Blij waren Jasper en ik (1115) met de comeback van Noreen op zondag. Noreen stuurde ons, in haar eerste wedstrijd na bijna een jaar, direct maar even naar een 2de plek. Een prachtige binnenkomer die, naar wij hopen, voor haar naar meer smaakt :-).

De prijsuitreiking was op de Elfhoeven op de stoep voor het clubgebouw. Traditiegetrouw maakt de organisatie hier altijd iets bijzonders van. Ook dit jaar dus weer. De organisatie had, vanwege dit fantastisch jubileum, Vadertje Tijd gevraagd zijn opwachting te maken. Op uiterst gevatte wijze sprak Vadertje Tijd alle deelnemers en vooral de winnaars natuurlijk toe en vertelde hij ons ook het een en ander over de historie van de Goudse Zeilweek. De prijzen stonden opgesteld in Rakker-tje, een oude houten Optimist uit de tijd dat het evenement voor het eerst plaatsvond, en werden na een stevige hug gehad te hebben van Vadertje Tijd, uitgereikt door Chris.

Na het officiële gedeelte van de prijsuitreiking had Chris ook nog een presentje voor Vadertje Tijd zelf. Omdat Chris geen mannen zoent werd Hanneke gevraagd het presentje te overhandigen. Vadertje Tijd, die mogelijk zelf toch wat problemen had met zijn leeftijd, was duidelijk gecharmeerd van Hanneke en sloeg zijn warme mantel om hun beiden heen. Chris keek dit even aan en sprak Vadertje Tijd vervolgens met zijn karakteristieke intonatie droogjes en quasi vermanend toe:  “het is wel mijn dochter hoor waar je aan zit” 🙂 .

Er werd nog lang en gezellig nageborreld. Hierbij werden uiteraard de nodige sterke verhalen uitgewisseld over de gebeurtenissen van dit weekend als gevolg van de zware weersomstandigheden. Zelfs nog een rondje bier kunnen lostroggelen ter afkoop van een toch wel uiterst kansrijk protest.

Al met al een werkelijk zeer geslaagd evenement waarvoor veel dank verschuldigd aan de wedstrijdorganisatie.

Joost Höcker (1115)

 

Punten houden rekening met 1  aftrekwedstrijd

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4 5
1 1069 Ben v.d. Hoorn, Jeroen Kooi 4,0 (5 ) 1 1 1 1
2 645 Nienke Feis, Michiel Rutgers, Wieke Rutgers 13,0 3 (dnf ) 3 4 3
3 1026 Nico Overbeeke, Cindy Overbeeke 17,0 (9 ) 3 7 2 5
4 1030 Wouter van der Gronden, Lukas van der Heeden, Mystery Guest 17,0 4 4 (11 ) 7 2
5 350 Bertel Kolthof, Meike Kolthof, Floor Jeukens 19,0 6 5 5 3 (7)
6 895 Alex Nederlof, Arthur Nederlof 24,0 8 2 8 6 (9)
7 1115 Joost Höcker, Jasper Visser, Noreen de Reeper 26,0 (11 ) 8 2 8 8
8 1075 Wim van Dam, Floor van Dam, Anne van Dam 29,0 (dns) dns 4 5 4
9 1052 Henk Plaatje, Frank Eggink 33,0 (14 ) 9 9 9 6
10 1090 Chris ten Hoopen, Jaap de Vries, Hanneke ten Hoopen 39,0 1 6 (dns) dns dns
11 1057 Annemiek Pierrot, Winand de Fraîture, Martine de Fraîture 40,0 (12 ) 10 10 10 10
12 1001 Jet Woudstra, Jan van den Berg 45,0 7 (dnf ) 6 dns dns
13 900 Pieter de Haan, Eric Noort 49,0 10 7 (dns) dns dns
14 219 Tiemen Winkel, Cyri Minnema 50,0 2 (dnf) dns dns dns
15 781 Hans Wijnsema, Leonie Wijnsema, Mark Klatten 61,0 13 (dns) dns dns dns