Op zaterdag 19 en zondag 20 mei werd onder tropische temperaturen de Goudse Zeilweek 2018 gevaren. Honderd en vijftien boten hadden zich ingeschreven voor deze 77e editie en zo mag dit evenement zich als een van de weinige zeilevenementen verheugen in een groeiend aantal deelnemers. Er deden maar liefst zeventien Randmeren mee.
Nieuw dit jaar waren de FD’s en Efsix-en. Zij waren niet welkom op Scheveningen, wat deze zeilers niet erg vonden want in Scheveningen is dat weekend in de mist gevaren, alhoewel wel met wind.

De organisatie was weer strak geregeld, klassen verdeeld over de twee plassen, beachmasters om de boten, trailers en auto’s in goede banen te leiden en niet te vergeten de catering die weer stond als een huis: zowel op Elfhoeven onder regie van Susanna en Jim, als bij de Roei & Zeil, voor de laatst door Michael.

Zaterdag stond er een zacht briesje en was het fris. Op Elfhoeven werd één potje gevaren vóór de lunch en drie ’s middags. Er stond toen wat meer wind en we konden lekker pielen met de draaiende wind. Niet iedereen was daar even gelukkig mee. Bertel Kolthof klaagde dat hij leed aan windlexie en dat is in de uitslagen te zien. Er deden zich opvallende verschuivingen voor, niemand was zeker van zijn plek.

Zaterdag na het zeilen was er een borrel bij de Roei en Zeil met muziek. Er werd gezellig nagepraat over de gemiste kansen, waarbij een slechte plek vaak het gevolg was van het materiaal dan wel draaiende wind. Na verloop van tijd werd er gedanst en dat is even geleden dat de voetjes van de vloer gingen tijdens een Goudse Zeilweek.

Zondag: geen wind. Peddelend gingen de boten van de ene naar de andere plas en ook daar was het wachten op wind. Wedstrijdleider Thijs bij de Roei en Zeil bekeek de plas vanaf het balkon, bij Elfhoeven bekeek wedstrijdleider Fred de plas vanaf de startboot, maar wind was er nauwelijks. Op beide plassen zijn nog pogingen gewaagd, maar het bleef tobben.

De prijsuitreiking

Na drie uur `s middags zou er niet meer gestart worden en dus maakte Egbert de Sauvage zich op om als Dorus (een alias van Tom Manders) de prijzen uit te reiken. De prijsuitreiking van de Goudse Zeilweek is inmiddels een begrip op Reeuwijk en ver daarbuiten en er blijven dan ook veel zeilers om dit mee te maken. Rustig kwam Dorus aangevaren met twee muzikale assistenten en het publiek strekte zijn/haar nek. Er stond een prachtige bank, waarop Keizerin Sissi ooit nog heeft gezeten. Verschillende personen werd gevraagd bij Dorus op schoot plaats te nemen en een liedje te zingen.

Jan Kleijn en Huug Wilschut in de 1129 hadden de grootste moeite om zich Ben + Jeroen en Jan + Jet van het lijf te houden. Met een puntje verschil mochten zij zich winnaar noemen en een grote klomp in ontvangst nemen. Het was een weekend waarin helaas niet veel gezeild is, maar de organisatie en vrijwilligers hadden er alles aan gedaan om er voor de zeilers een fraai weekend van te maken. Velen zeiden daarom: “ik ben er volgend jaar weer”.

Chris ten Hoopen

Zier hier meer foto’s, en zie hier alle uitslagen