Op initiatief van mijn bemanning besloten we de Herfstwedstrijden op Kralingen te varen.

Altijd weer spannend wat het weer gaat doen zo laat in het jaar. Veel wind op Kralingen leidt vaak tot spectaculaire manoeuvres, weinig wind tot frustrerende momenten. Zo lig je een, zo lig je laatste.

Wat je altijd zeker weet bij de WSVR is de prima organisatie en grote gastvrijheid. Bij aankomst gratis koffie of thee met speculaas. Zaterdagavond een pastamaaltijd met stokbroodje vooraf. En voor een biertje betaal je €1,50. Enig minpuntje is het parkeerprobleem, vooral op zondag. Dan gaat heel Rotterdam joggen in het Kralingse bos en kan je je auto niet meer kwijt.  Maar dat mag de pret niet drukken.

Het werd een prachtig weekend met een klein lopend windje. Op en neer baan met 2 kruisrakken en 2 voordewindse rakken, en daarna direct weer doorstarten. Zo kom je tot 9 starts. Toch blijft een goede start het halve werk. De wisselingen in posities vielen dit keer wel mee. Tiemen Winkel (219) en Ben van der Hoorn (1069) voeren het meest regelmatig, waarbij Tiemen maar liefst 5 keer eerste werd en met 2 punten voorsprong uiteindelijk won. Wij zaten dicht bij Dennis Bos (463) in de buurt, waarbij hij iets regelmatiger scoorde. De eerste 3 kregen een leuk overlevingspakket voor de winter.

De ‘Gele Snaeck’ vaart weer

Degene die dit verslagje schrijft is de nieuwe eigenaar van de RM 258, beter bekend als de `Gele Snaeck’, de oude boot van Maarten van Lotringen.

Na 40 jaar houten boten, waaronder een  16m2, een Pampus en een Valk werd ik het onderhoud wat beu. Dan ga je eens kijken wat een aardig alternatief kan zijn zonder te veel onderhoud, maar waarin ook nog regelmatig wedstrijden gevaren worden met redelijke velden.

Dan kom je snel uit bij de Randmeer. Ik had er nog nooit in gevaren maar besloot dat dit het moest worden. Vervolgens ga je eens kijken op de RKO-site en op Marktplaats. Genoeg aanbod maar vaak toeruitvoeringen en opvallend hoge prijzen, veelal zonder trailer.

Begin mei zag ik de advertentie van Maarten. Snel een afspraak gemaakt bij de ZWVU. De ‘Gele Snaeck’ is niet meer de nieuwste maar wel in redelijke wedstrijdconditie. We kwamen snel tot overeenstemming. In een later stadium bleek de meetbrief bijna 3 jaar lang niet verlengd te zijn. Dat viel net binnen de termijn. Na 3 jaar moet de boot opnieuw gemeten worden. Als oude kampioensboot schept dit wel wat hoge verwachtingen t.a.v. onze zeilprestaties.

Ik woon aan de Kaag, waar de ‘Gele Snaeck in de jachthaven van Kaagdorp ligt. Op de Kaag varen niet veel Randmeren; slechts 2 à 3 Randmeren doen mee aan de woensdagavondwedstrijden.

De zeilprestaties van de Randmeer vind ik verrassend. Hij zeilt bijna identiek aan een Valk, maar glijdt iets makkelijker over golven. Wel moet ik wennen aan de diepgang van 1,15 m. Na 40 jaar max. 85 cm gewend te zijn ben ik al heel wat keren vastgelopen op de Kaag. Om te toeren is het ook een perfecte boot, en alleen op grootzeil gaat ie ook nog prima.

Komende tijd moeten er nog wel wat dingen veranderd worden aan de boot. Zo zit er aardig wat speling op het zwaard en de roerpen is wat uit gelubberd. Ook qua inrichting moeten er nog wat veranderingen plaatsvinden. Zo heb je ook aan een polyesterboot weer werk.

Wanneer je iets tweedehands koopt heb je de kleur maar te nemen zoals die is. Ik vond de gele kleur niet zo fraai en dacht erover de boot een andere kleur te geven. Tot ik erachter kwam dat iedereen de boot kent als de ‘Gele Snaeck’. Mijn bemanning Arjan Stoffels zei daarop dat ik m geel moet laten.

Dat doen we dus maar. De ‘Gele Snaeck is back!

 

Tot op de winterwedstrijden in Reeuwijk

Met vriendelijk zeilgroet
Ronald Willemsteijn
Randmeer 258