Het weekend van 18 en 19 mei is uitbundig gevierd dat de Randmeer Klasse Organisatie 55 jaar bestaat. Alles werkt mee om van dit lustrum een prachtig feest te maken. De locatie: Elfhoeven, gelegen op een van de mooiste plekjes van Nederland. Het weer: niet te weinig en niet te veel wind, zonnig en warm. De opkomst: bijna 40 boten! Dus rond de 100 deelnemers. De Lustrumcommissie, bestaande uit Bertel Kolthof, Chris ten Hoopen, Evelien van Leeuwen en Mathijs van de Griendt heeft er alles aan gedaan om er een onvergetelijk weekend van te maken.

En niet te vergeten de catering, de familie van Veen heeft zich 48 uur lang het vuur uit de sloffen gelopen en zich uit de naad gewerkt om iedereen te voorzien van bier, wijn en andere drankjes, gebakken eieren, hamburgers, broodjes, salades, en nogmaals bier, bier en bier. Ook van dat lekkere Texelse bier.

Wat enorm de feestvreugde verhoogt is het tempo waarin alles verloopt: diverse vrijwilligers van Elfhoeven zijn in touw om te helpen bij de helling en kraan, zodat in rap tempo de boten te water zijn gelaten, en er zondag weer uit worden gehaald.

De eerste vroege lustrumvierders kunnen al op vrijdagmiddag bij Elfhoeven terecht om de boot te water te laten en aan de bar het lustrum in te drinken.

Op zaterdag gaat het feest echt van start. Onder een tent voor het Clubhuis staan taart en koffie klaar, en om 11 uur wordt het 11e RKO Lustrum officieel geopend.

Alle deelnemers krijgen een boekje uitgereikt met vragen en opdrachten voor de interactieve toer/puzzeltocht door het Reeuwijkse Plassengebied. Mede dankzij het heerlijke weer: warm, zonnig en weinig wind is het beantwoorden van de vragen goed te doen, alhoewel wij 17 boeien tellen waar het er 18 blijken zijn …☹

 

Rond een uurtje of een komen we aan bij het eilandje Twaalfmorgen, waar de lunch, met BBQ, broodjes en salades klaarstaat. Zoals het hele weekend verloopt: we hoeven alleen maar een slabbetje om te hangen. Verder is alles geregeld.

De lustrumcommissie heeft nog een leuk spelletje bedacht waarmee een hoop punten te verdienen zijn. De deelnemers moeten een door Evelien opgegeven op de zeilerij geënt gezegde of spreekwoord uitbeelden, dat dan geraden moet worden door de andere leden van het team. Lijkt makkelijk, maar probeer het maar eens: de beste stuurlui staan aan wal.

De interactieve toer/puzzeltocht gaat verder over het nagenoeg blakke water van de plas. Nu moeten we op z’n kop in de trapeze gaan hangen, wat tot hilarische foto’s leidt. Goed voor 30 punten.

Degenen die dit te gortig vinden kunnen ook op rug van de pelikaan gaan zitten die voor het Clubhuis rondzwemt. Dit levert slechts 25 punten op.

Na de puzzeltocht staat Bertel klaar met een biertje… heerlijk!!! Vervolgens boten aftuigen en opruimen, tenten opzetten, dektenten over de boten, luchtbedden opblazen, matjes uitrollen, en als alles klaar is voor de nacht: borrelen bij het Clubhuis.

In de zon voor het Clubhuis wordt ondertussen alles klaargemaakt voor het diner, verzorgd door cateraar Delicieus. Zij rollen hun ingenieuze tafelopvouwsysteem uit, zetten glazen en borden neer en …

 

… rond 19 uur kunnen we aan tafel: in de zon en uit de wind.

Als de zon ondergaat en het wat killer wordt liggen er fleecedekens klaar om ons warm te houden tijdens het driegangendiner.

 

Na het diner is het verzamelen in het Clubhuis, allereerst voor de Randmeer Pubquiz, geleid door quizmaster Folkert, en daarna gaan we dansen bij de aanstekelijke muziek van de Pumpin Piano’s. Hoe ze het voor elkaar krijgen: tot rond 1 uur spelen ze bijna zonder pauze door!!!

Dan is het feest voorbij; we horen nog nét dat Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen ….. en dan naar bed! Oogjes dicht en snaveltjes toe.

Na 1 uur kun je een speld horen vallen rond het Clubhuis. Maar toch: om 9 uur zondagmorgen is het Clubhuishuis weer helemaal spic en span opgeruimd en staat het ontbijt klaar. Kaboutertjes? Of de familie van Veen…, inmiddels druk in de weer met eieren en spek, koffie en thee en broodjes met jam, kaas en vleeswaren.

Vervolgens weer het water op. De wedstrijdzeilers voor vijf sprintwedstrijden op de Elfhoevenplas, en de deelnemers aan de toerwedstrijd op plas Vrijhoef.

 

De familie Dankers vaart met de allereerste gesponsorde spinaker: door zeilmaker Miedema gedoneerd aan de RKO ten behoeve van de promofilm die dit jaar gemaakt gaat worden:

 

Het winnende team van de wedstrijden op zondag:

 

 

 

Als rond 13 uur iedereen weer binnen is worden de boten afgetuigd, en met hulp van de vrijwilligers via kraan en helling op de trailers gezet. En dan staat er alweer een lunch klaar in het Clubhuis van GWV Elfhoeven, mét kroketten en salades.

Na de lunch gaan de eerste biertjes weer rond, waarna de prijsuitreiking en afsluiting van het lustrumweekend.

De uitslagen:

 

De Pubquiz is gewonnen door het team Haka, onder leiding van Jeroen Kooi.
De Pechprijs ging naar Guus de Koster en Machteld Schaay, en de puzzeltocht werd gewonnen door de familie Plaatje.
En last nut not least: de veer voor de best man ging naar Bertel Kolthof, en deze prachtprijs is binnenkort te zien in dit bericht.

Het was een geweldig weekend!!

Tot het volgende evenement van onze RKO!

Nienke Feis, RM645