Een paar weken voor de befaamde Sneekweek vatten wij, Rixt van der Ende, Tamar Meibergen en Willemijn Cuperus, drie fanatieke zeilende studenten zonder boot, het plan op om mee te varen in de Randmeerklasse. Vol goede moed begonnen wij met onze zoektocht naar een Randmeer. We kregen hulp van een aantal enthousiaste Randmeerzeilers en na wat omzwervingen door Nederland kwamen we op vrijdag met een compleet ingericht wedstrijdschip aan in Sneek. We hadden er zin in en verschenen zaterdag vol goede moed aan de start met de Randmeer 10301.

De Sneekweek was niet nieuw voor ons, het varen van dit evenement in de Randmeerklasse wel. Dit merkten we tijdens de eerste wedstrijden op zaterdag en zondag, waarin we voornamelijk bezig waren met wennen aan elkaar en de boot en ons daardoor minder konden focussen op onze wedstrijdtactiek. Gelukkig werkte het weer mee. Met windje 2-3 Bft. en een heerlijk zonnetje was het perfect zeilweer.
Na het weekend volgde een zonovergoten maandag en we merkten dat we samen steeds beter gingen varen. Vanaf dinsdag kwamen we uit in de Silver. Na flink wat uitstel vanwege een draaiende wind gingen we die dag laat van start. Het werd een lastige dag qua zeilweer en in de middag begon het ook nog eens te regenen en zakte de wind er bijna helemaal uit. Het Randmeerveld lag ver uit elkaar en met de vele klassen die verschillende banen en dwars door elkaar voeren was het moeilijk varen.
Gelukkig konden we na een lange wedstrijd van meer dan 3 uur meteen aanschuiven voor het gezamenlijke Randmeerdiner in ’t Foarunder.
Na een gezellige avond startten we woensdag een uurtje eerder dan normaal vanwege het Skûtsjesilen dat die middag zou plaatsvinden op het Sneekermeer. Het werd een prachtige Hardzeildag met veel wind en wij konden ons tweede 3’tje noteren. De naar de woensdag verplaatste RKO-steigerborrel was een groot succes en met nog maar één wedstrijddag te gaan ging het erom spannen in de Silver. De top 5 lag ontzettend dicht bij elkaar. Donderdag was dus de beslissende dag, en na een mooie laatste wedstrijddag kwam de Randmeer 1041 als beste uit de race en het klassement en kon de bemanning bestaande uit Jan, Tom en Rens Jan Horst het Sneekweekbord in ontvangst nemen.

Al met al was het een ontzettend mooie 82e Sneekweek met spannende wedstrijden, uiteenlopende weersomstandigheden en mooie feestjes op de kant. Wij hebben de Randmeerklasse leren kennen als een super enthousiaste klasse met veel fanatieke en vooral behulpzame zeilers. We hopen er volgend jaar weer bij te zijn en gaan dan zeker voor een plek in de Gold. Hierbij nogmaals dank aan Folkert Attema voor het uitlenen van Randmeer 1122, Wouter van der Gronden voor de zeilen van de 1030 en Auke de Jong voor de spinakerschoten.
Zie hier de uitslag in de Silver.

Tot volgend jaar!

Rixt van der Ende
Tamar Meibergen
Willemijn Cuperus