Het NK is altijd weer een bijzonder jaarlijks evenement. Eigenlijk is het een gewone wedstrijdserie maar het heeft toch een extra lading. Er hangt een titel aan vast dus de boten worden extra gepimpt. Toch de onderkant nog een keer schuren, een nieuwe genua aanschaffen, spinnakerrail aanpassen, SpeedPuck * etc. Jullie begrijpen dat dit op ons van toepassing was!

Na een voor ons minder actief seizoen was het een NK weer een mooie sportieve uitdaging. De voorspellingen voor het weekend waren een cocktail van ZW windkracht 5-6 Bft op de vrijdag tot NW windkracht 1-3 Bft op de zaterdag en de zondag met daarbij tussendoor regenbuien.  En dat op Loosdrecht, dus waarschijnlijk beloofde dat veel wind shifts en prachtige vérgezichten. Mooier en gevarieerder kun je het als zeiler niet krijgen.

De vrijdag met veel wind
De eerste wedstrijddag op vrijdag werd geopend met een duidelijk palaver van de commissaris wedstrijden van de GWV de Vrijbuiter. Alle ins en outs werden besproken en er waren geen enkele onduidelijkheden meer over het programma van deze driedaagse serie. We zeilden een op en neer baan met een gate benedenwinds. Daarnaast waren wij de enige klasse, dus een luxe wat betreft accommodatie, starttijden en parkeerplaatsen. Het bestuur heeft hier echt zijn best gedaan om het NK op een andere manier neer te zetten.

Normaal zeilen wij als team met z’n drietjes maar dit lukte nu even niet. Ons jonkie was er helaas niet bij. Dus de vrijdag was gelijk een mooie aftrap voor de krasse knarren. Het viel niet tegen! De eerste wedstrijd was het zoeken met de nieuwe genua, leioog bijstellen en de spieren strekken. Inzeilen dus. De overige drie wedstrijden was het volle bak! De wind nam toe tot 5-6 Bft met daarbij regenbuien. Het houdt je hoofd koel. Tijdens de tweede wedstrijd was de bovenboei naar voren gehaald en hadden we deze lichtelijk met een groepje overzeild waardoor wij wat ruimer aankwamen. Hierdoor werd het bij de bovenboei een beetje chaotisch met hier en daar enige stemverheffingen.  Onze SpeedPuck gaf tijdens één van de wedstrijden voor de wind een max van 11,5 knopen aan. Met een goed gevoel gingen we van de plas af om weer te ‘herstellen’ voor de twee aankomende dagen. Ons doel, een positie in het middenveld was voorlopig behaald.

De zaterdag, met veel regen en af en toe weinig wind
De voorspellingen voor de zaterdag waren minder wild wat de wind betreft maar niet qua regen.  Inderdaad werd het wat grauwer en grijzer en zeilden we in regengordijnen. Het zicht was daarbij minimaal en waren we vrijdag nog een beetje nat, nu  waren we doorweekt.  De wedstrijden duurden maximaal een uur en door de wind shifts moest de baan tijdens de wedstrijd wel eens verlegd worden. Dit resulteerde onder andere in het afgelasten van de tweede wedstrijd. Het was voor het wedstrijdcomité een zware klus om de banen goed uit te zetten maar het lukte hun uiteindelijk gedurende het gehele weekend goed. Door een windstilte na de tweede afgelaste wedstrijd werden we voor een walpauze naar de kant gesleept. Tijdens de pauze presenteerde Wouter de I-sail tracks van de vrijdag en hij ondersteunde dit met de nodige statistieken. Rond 15.00  uur gingen we weer de plas op voor de volgende wedstrijden. Gedurende de zaterdag kwamen we steeds meer dezelfde boten tegen zoals die van Rob Stavenuiter en Henk Plaatje oftewel de posities in het veld begonnen al meer vaste vormen aan te nemen. De ontmoetingen leidden soms tot enige discussie maar daar zijn we met z’n allen uitgekomen.  Aan het einde van de dag leidden de behaalde resultaten tot tactische besprekingen voor de zondag. Wij lagen nog steeds op koers met een 8e plaats maar dit kon nog eindigen in een 6e tot een 12e plaats. Er was een aantal boten die nog een hoge tweede aftrek hadden staan zoals een DSQ of een DNF.

De zondag: zon en alle soorten wind
Voor de zondag waren er in principe drie wedstrijden gepland, maar door het afgelasten van de wedstrijd op de zaterdag konden dat er ook nog wel vier worden. De weersvoorspellingen waren vergelijkbaar met de zaterdag maar met minder regen. Het werden uiteindelijk vier relatief korte wedstrijden. Daarin variabele windsnelheden met weinig wind  tot opeens aantrekkend naar 4-5 Bft. Bij ons begon de vermoeidheid van de driedaagse toe te slaan en wij zagen hierin vooral bij de laatste twee wedstrijden een causaal verband met onze resultaten. Het was wel weer prachtig zeilen met een zonnetje waarbij de regenjassen uitgetrokken konden worden.

Een prachtig evenement
Al met al een prachtige driedaagse. Een ware krachtmeting door de variabele weersomstandigheden en de duur van het evenement. Wij concludeerden dat onze starts niet altijd scherp waren en regelmatig belandden wij in het midden/achterveld bij de eerste bovenboei. Maar dan begon voor ons eigenlijk de echte inhaalstrijd. We hebben daarbij zelfs met de I-sail dagprijs de eerste plaats beha        ald omdat wij bij de langste wedstrijd op de vrijdag in één rak de meeste boten hadden ingehaald (nou ja gedeeld met Folkert) en het snelste aandewindse rak hadden gezeild (1 seconde sneller dan de nummer 2! ). Ons NK kon toen niet meer stuk. Wat ons daarnaast ook opviel was dat bij het finishen de vloot heel dicht bij elkaar lag. De groep deelnemers was aan elkaar gewaagd. Ook in de uitslagen zie je dat er bij bijna elke deelnemer wel één of twee uitschieters naar boven en of naar onder waren om uiteindelijke een gemiddelde positie te zeilen.  Door een wedstrijdserie met 11 wedstrijden waarbij twee aftrek komt er uiteindelijk toch wel de positie uit die bij je hoort.

Afsluitend complimenten aan het bestuur om het NK op een andere manier te organiseren. Wij hebben de aanpassingen als prettig ervaren alhoewel niet alle aanpassingen uitgevoerd konden worden. Wellicht zal dit nog verder binnen het bestuur geëvalueerd gaan worden. Mede door de gastvrije ontvangst en organisatie door GWV de Vrijbuiter, de variabele weersomstandigheden en de prachtige Loosdrechtse Plassen kunnen we terugkijken op een geslaagd zeilevenement. En uiteraard Nico, Cindy en Patrick, onze sparringmaatjes van WV Braassemermeer van harte gefeliciteerd met hun kampioenschap 2019!

 

Team 3Beau4 (219): Tiemen Winkel en Cyril Minnema

*Gegoogeld op  SpeedPuck: Elektronisch kompas Velocitek SpeedPuck. Kompas voor open zeilboten. Eenvoudig te bedienen. Snelheid, koers en windshift indicator. (nf)

foto’s Bart van Bazel