Na een drukke lustrumweek op de Braassem, met een receptie ter ere van ons 100-jarig bestaan en een druk bezocht Optimistenevenement, dacht ik even uit te kunnen blazen tijdens de Paashaaswedstrijden op Elfhoeven. Zeker toen ik de windvoorspelling voor zaterdag zag…..

Bij wedstrijden met een voorspelling met weinig wind weet je zeker dat je af en toe op de wal moet wachten tot het genoeg waait. Gezellig natuurlijk en veel gelegenheid om elkaar te spreken! Ook altijd weer respect voor de comités die extra uitdaging hebben! Gelukkig konden er op zaterdag toch nog twee, en op zondag met iets meer wind, vier wedstrijden worden gevaren!

Bij weinig wind op Reeuwijk is het altijd de uitdaging om de wind te vinden. Dicht bij de wal, waar juist alle boeien liggen, is de route moeilijk te bepalen. Moet je juist na de boei zo snel mogelijk van de wal wegvaren naar een plek waar meer wind is, óf moet je langs de wal om niet afgedekt te kunnen worden. Het zijn wedstrijden waarin iedereen fouten maakt. Degene die de minste fouten maakt wint.

Dertien Randmeren hadden ingeschreven. Helaas was Tiemen Winkel met de 219 op het laatste moment te ziek om mee te doen. Bertel Kolthof had op zondag andere bezigheden en op zaterdag geen bemanning. Gelukkig greep hij de kans om vanuit zijn Alu Speedboat ‘Van Kampen’ de mooiste foto’s en drone opnames te maken. Je ziet dat een professional toch op de mooiste momenten net  de scherpste foto’s maakt, vaak met bijzondere effecten door een kleine scherpte/diepte verhouding. Heel bijzonder!

Normaal zien we de familie van Dam met de 1075 pas als de temperatuur boven de 15 graden komt. Nu konden ze daar gelukkig niet op wachten. Meestal is hun tactiek om de eerste race de slechtste resultaten neer te zetten. Maar pas op, dat is afleiding! Daarna winnen ze dan zoveel dat ze na de laatste race precies bovenaan staan….

 

<< De 1030 (vd Gronden) in roze, 1069 (Kooi) in rood op de hielen. Lijnen dwars op de windrichting geven voortgang aan.

Maar dat zijn geen garanties om op Reeuwijk ook als eerste te finishen.

1030 ligt de hele wedstrijd als eerste, echter op de finishlijn worden ze door de 1075 (van Dam) met dochter Floor aan het roer tactisch voorbij gevaren…

 

<< 1075 (van Dam) wint met twee seconden van 1030 (vd Gronden)

Klasse Floor! Ik zei al ‘het gaat om het maken van de minste fouten’…

 

 

Zaterdag een lange lunch tot de wind overal op de plas waait. Daarna één wedstrijd van half drie tot half vier.

<<Gelukkig gaan we nu wel als eerste over de finish: Race 2 1030 wint.

Op zaterdag wind uit het noorden, op zondag wind uit het zuiden.

 

 

Zondag 4 wedstrijden.

<<Bij de start van Race 4 zit de 1030 nog gezellig aan de ankerlijn van het pin end vast…

De 1030 vast aan de pin, ruim 60 seconden later vertrokken. Over fouten maken gesproken….

Later meent Jaap ook nog dat het bij de rituelen hoort…

 

 

 

Hoewel iedereen goede races zeilde, waren het uiteindelijk de 1069, de 1075 en de 1030 die om beurten de eerste plek verdeelden. Het was dus geen uitgemaakte zaak bij de prijsuitreiking. Het waren Lukas en Wouter van de 1030 die met de grootste Paashazen naar huis mochten. Het was nog lang gezellig aan de bar!

Zondagmiddag eindelijk ook nog met het gezin. De Paashaas viel in goede smaak.

 

Het waren absoluut memorabele dagen!

Wouter van der Gronden, RM1030

 

Zie hier voor meer details wie wanneer wie voorbij vaart tijdens de wedstrijden.

De uitslag: