Als kers op de taart van dit prachtige zeilseizoen mocht ik afgelopen weekend 6 en 7 oktober 2018 meezeilen met de Primes Inter Pares, beter bekend als de PIP. Alle kampioentjes van verschillende klasses die verschillende titels dragen zoals EK, WK en NK mogen hier aan meedoen.

Traditiegetrouw organiseert de GW Vrijbuiter dit evenement en de boten worden beschikbaar gesteld door de 16m2 klasse. De eigenaren van de 16m2 boten hadden ze opgetuigd klaarliggen op zaterdagochtend om 10 uur voor de loting van de eerste wedstrijd. Uitgeslapen en een beetje gespannen kwam ik het terrein opgereden en na een goeie bak koffie en wat handjes schudden was het tijd voor de officiële opening door wedstrijdcommissaris Karel, die speciaal voor de gelegenheid zelfs zijn jasje had aangetrokken. De lootjes werden getrokken door niemand minder dan Jan van Staveren en Martin Heineke.

v.l.n.r bovenste rij:
Karel de Boer, Yska Minks, Kaj Moorman, Folkert Attema, Mark Neeleman, Jeroen de Groot, Jan Willem van den Hondel, Daan Versteeg, THies Bosch en Ronald Damen.
v.l.n.r onderste rij:
Onno Yntema, Paul Verhallen, PIP 2018: Hette van der Zwaag, Henri Boere, Menno Huisman en Johan Schuurman.

Na het lootjesfeest, het uitreiken van de blitse PIP hesjes en het maken van een jolige kampioensfoto mochten we los.

Mijn eerste wedstrijd zeilde ik met Reeuwijker Hans van Stekelenborg. Hans deed zijn uiterste best om mij zo snel mogelijk de boot eigen te maken, hoe hoog ik moest varen, de snelheid van sturen, hop de joystick naar achter, rug naar voor draaien, schoot over pakken, pas op het paaltje en weer door. Even wennen dus en dan ook nog een wedstrijd zeilen!

Na de start mocht ik het opnemen tegen: Hette van der Zwaag, Thijs Kort, Jeroen de Groot, Onno Yntema, Ronald Damen, Johan Schuurman, Henri Boere, Daan Versteeg, Mark Neeleman, Jan Willen van den Hondel, Menno Huisman, Yska Minks, Paul Verhallen, Kaj Moorman en Thies Bosch.

De start van de eerste wedstrijd ging niet onaardig en ik kwam als 12e bij de finish. Snel naar de wal en wisselen van boot. De tweede wedstrijd zeilde ik met Bart van den Hondel (ja inderdaad, de zoon van). Met de tips van Hans in het achterhoofd en Bart als bemanning zeilden we een prima wedstrijd waarin we zesde werden. Een mooi resultaat; Bart zou uiteindelijk tweede worden in het botenklassement.

Na weer een wissel en een broodje kroket zakte de wind langzaam weg en werd het zeilen er niet makkelijker op. Een 11e plaats in de laatste wedstrijd op zaterdag was het resultaat, waarna we terug werden gesleept naar de haven omdat de wind inmiddels helemaal was gaan liggen.

Als tweede om de eerste bovenboei

Zondagochtend stond er iets meer wind, de eerste wedstrijd in de 4401 samen met Arno Diender zeilden we een fantastisch eerste kruisrak na een dito start waardoor we als tweede om de bovenboei gingen. Helaas liet Loosdrecht zich van haar “beste” kant zien en draaide de wind behoorlijk. Hier wisten de andere kampioenen net wat beter mee om te gaan en uiteindelijk zeilden we de 4401 naar een tiende plaats.

Het is even zoeken: dat kleine mannetje in het midden is Folkert

Competitief dat ik ben, zat me dit niet helemaal lekker en de volgende wedstrijd zeilde ik met een goede bekende: de sportieve (gespierde) Jan Andringa van de 4353, die de wedstrijd daarvoor ook van een eerste plek naar achter in het veld was gezeild met Pampus kampioen Neeleman. Jan en ik hadden er zin in, maar door iets te gretig te zijn moesten we na de start over stuurboord achter iedereen langs sturen. Dat was balen maar gezien de draaiende winden was er nog geen man over boord. En ja hoor, de wind draaide, wij zaten aan de binnenkant van de shift en we kwamen dan ook als tweede om te bovenboei. Met een mooie voorsprong op de rest van het veld rondden we als eerste de gate waarna we kruisrakje twee in gingen. Net toen we hardop lachend zeiden dat dit toch bijna niet meer mis kon gaan, roerde de geest van Loosdrecht zijn staart. Deze winddraaiing zorgde er voor dat we pot#*!*&$dorie als 12e om de bovenboei gingen en we als 10e over de finish zeilden.

De een na laatste wedstrijd stapte ik in de 3977 en zeilde ik met Ruud Heisterborg. Ditmaal was ik van plan toch echt een positie voorin het veld vast te houden en samen met de enthousiaste en fanatieke Ruud lukte dat, een mooie derde plek als resultaat. Goed voor het zelfvertrouwen. De laatste race zeilde ik weer met Hans waar ik het weekend ook mee was gestart. We deden het beter dan race 1 en zeilden redelijk constant naar een 9e plaats.

Terugkijkend op een prachtig mooi weekend had ik natuurlijk graag iets beter willen varen, maar heb erg genoten van dit prachtige evenement en het varen tegen grote kampioenen.

Valk zeiler Hette van der Zwaag wist deze editie van de PIP te winnen, gevolgd door Yska Minks en Mark Neeleman. 

Folkert Attema RM 1122

Zie ook: de PIP-pagina van de Vrijbuiter

De foto’s van de zaterdag zijn gemaakt door Wieke Rutgers