Eindelijk is het zover, onze eerste wedstrijd in onze spiksplinternieuwe Randmeer 1129. De boot hebben we al sinds het voorjaar, maar plannen maken met twee drukke agenda’s blijkt lastig. Hoewel ik al jaren wedstrijden vaar, is het voor mijn moeder (Lily Martens) haar allereerste wedstrijd ooit, en op een gloednieuwe boot. Dat laatste schept natuurlijk verwachtingen. Om de stress wat te beperken heb ik een vriend met veel ervaring als bemanning meegevraagd (Huug Wilschut). Meer dan een dag trainen is er niet van gekomen. Het is voor ons dan ook geen ramp dat er nauwelijks wind voorspeld wordt. Een rustig weekend waarop we de boot en elkaar in wedstrijdsituaties kunnen leren kennen lijkt ons ideaal.

Als op vrijdagochtend de laatste zaken gemeten zijn kan het wachten beginnen. Uiteindelijk gaan we toch het water op, maar wedstrijden worden helaas niet meer gevaren. Zaterdag komt er gelukkig meer wind. De eerste race begint goed, we varen lekker mee in de eerste helft. Tenminste, de eerste twee rakken. In het derde en laatste rak van de ingekorte wedstrijd kakt de wind in en slagen we er niet meer in de boot op gang te krijgen. Het helpt ook niet dat we de verkeerde kant van de baan hebben gekozen. Toch eindigt die wedstrijd met voor ons een prettig gevoel. Als we de smaak te pakken hadden lagen we er namelijk goed bij, met prima hoogte en bootsnelheid. De boot blijkt het te kunnen, nu wij nog.

Dan komt de tweede race. Volledig gefocust op bootsnelheid bij de start krijgen we het voor elkaar het starthorloge tien seconden te vroeg te laten lopen, best jammer als de U-vlag hangt.     ⇒⇒⇒⇒

Voor de derde race hebben we dus wat goed te maken, en dat lukt! Als eerste gaan we om de bovenboei, en na wat dramatische boeirondingen (trainen is geen overbodige luxe ) finishen we als 5e. De wedstrijd erna varen we weer achter in het veld. Een mooie eerste en laatste zeildag van het evenement, want voor de zondag wordt windstil weer verwacht. De WSH heeft een uitgebreide barbecue klaarstaan, waar al borrelend enthousiaste plannen werden gesmeed voor het komende jaar.
Bij het aanbreken van de zondag bllijkt dat we toch een inschattingsfout hebben gemaakt. Als we op ons akkertje op de haven aankomen blijkt de eerste uitdaging het halen van het startlimiet. De rest van de dag kunnen we heerlijk varen, samen wedstrijden varen is enorm leuk!

Al met al was het een prachtig eerste evenement. Er is inspiratie opgedaan voor verbeteringen aan de boot, agenda’s zijn naast elkaar gelegd en we hebben vooral veel zin gekregen om te varen. De winterwedstrijden in Reeuwijk zijn een eerste stap. En de aankondiging op de site van het najaarswedstrijdweekend maakt ook nieuwsgierig!

Jan Kleijn, RM 1129

De foto’s zijn gemaakt door Eize Hoekstra en te bestellen via www.Eize.nl