Op zaterdagmorgen 7 oktober ga ik samen met mijn dorpsgenoot Menno Huisman (kampioen Valken) naar de Vrijbuiter in Loosdrecht om deel te nemen aan het prestigieuze PIP evenement. In het clubhuis van de Vrijbuiter worden de kampioenen aan elkaar voorgesteld. Sommigen ken ik persoonlijk, anderen alleen van naam en faam.
Hoewel een deelnemer aan de PIP zich niet hoeft te schamen als hij laatste wordt, wil ik toch als Randmeerzeiler beter presteren dan dat. Ik vraag mezelf wel af of dat zal lukken met al die toptalenten. Bovendien is mijn geplande oefendag in de 16m2 ook al in het water gevallen vanwege te harde wind. Ik ga mijn best doen en we zien wel hoe ver ik kom.
Vanuit het behaaglijke clubhuis zien we dat het weer er niet beter op wordt: windkracht 4-6 Bft en buien met fikse neerslag. Omdat er gevaren wordt in 16m2’s, zonder gebruik van trapeze, is bepaald dat er niet gezeild wordt boven windkracht 4. Als blijkt dat het weer er niet beter op wordt worden de zaterdagwedstrijden afgelast.

Zondag is het totaal ander weer: windkracht 2 met een enkel buitje.
Op basis van loting worden de boten toegewezen. De eigenaars van de boten bemannen. Na iedere wedstrijd wordt gewisseld op basis van de resultaten.
Varen in een vreemde boot is echt wennen, maar voor wennen is helaas geen tijd. Dus moet er gegokt worden: hoe snel springt de kwadraat aan bij het starten, wanneer ga je overstag voor de layline, hoe snel draait de boot zonder te remmen en wat is de trim. Gelukkig hebben veel anderen met dezelfde problemen te kampen.
De races verlopen voor mij met wisselende resultaten. Na aftrek van een 11e plek blijven de resultaten 4, 8, 4 staan, wat resulteert in een 7e plaats.
Ik kan met opgeheven hoofd naar huis: ik ben niet als laatste geëindigd.

En mijn dorpsgenoot Valkenkampioen Menno Huisman? Na 10 keer eerder meegedaan te hebben wint hij de PIP!! Terug naar Anna Paulowna heb ik dus een bijzondere gelukkige reisgenoot.
Ik ben blij dat ik aan de PIP heb mogen deelnemen. Ik zal deze ervaring nooit vergeten.
Tot slot wil ik de trotse eigenaren van de kwadraten bedanken die hun boot belangeloos beschikbaar stellen. Ook mijn dank en waardering voor de Vrijbuiter met al haar vrijwilligers, die de PIP al vele jaren faciliteert.

Rob Stavenuiter