Alhoewel de thuishaven van de Black Jack (Dennis Bos, Simon Witmaar, Maarten Witmaar, RM463) al een tijdje de watersportvereniging Elfhoeven is, is voor ons de deelname aan de Goudse zeilweek een primeur.

In de aanloop naar het weekend waren de weersvoorspellingen, van storm en regen naar misschien – mogelijk ijdele hoop –  een zeilbare wind. Uiteindelijk heeft het wedstrijd comité toch op vrijdag besloten om de zaterdag wedstrijden af te gelasten wegens de overduidelijk barre weersvoorspellingen.

Deze beslissing bleek de goede, want zaterdagochtend zag de auto van mede-bemanningslid Simon er zo uit:

Met als bijschrift: “De eigenaar van deze Mazda zal zich vanochtend achter zijn oren hebben gekrabd. Aan de Aart van der Leeuwlaan in Delft is een tak van een boom precies door de voorruit van de auto gegaan.”

De wedstrijden op zondag konden gelukkig op een veel beter weertype rekenen, met een mooi zonnetje en veel minder wind. Er werd gestart met het vooruitzicht op vier wedstrijden. Starttijd 10.15 uur. Toch weer vroeg het bed uit om vanuit Delft en Brielle naar Gouda te komen.

Na een klein onderzoek op de website hadden we uitgevonden dat de Randmeer klasse niet op de Elfhoeven plas, maar vanuit de Roei- en Zeil vereniging Gouda aan de ’s Gravenbroek plas moest starten. Hoe kom je daar eigenlijk?

Gelukkig is er een klein beweegbaar fiets- c.q. voetgangersbruggetje dat de twee plassen van elkaar scheidt. De doorvaart is smal en ondiep, daarna kwamen we op een “technisch” meertje terecht. Met veel bomen, huizen langs de zijkant en eilandjes in het midden. De boeien van de baan liggen aan de zijkanten van het wat langwerpige meertje. Dat beloofde een interessante dag te worden!

Race 1:
We hadden het helemaal uitgedokterd. Starten en dan over stuurboord wegvaren, niet te ver naar de eilandjes want dat ging bij die blauwe Valk ook goed. En wij maar denken dat ons plan waterdicht was, een glimp over de schouder deed alle hoop op het als eerste bereiken van de boven boei vervliegen. Zo’n beetje iedereen die later overstag was gegaan en dichter bij de eilandjes was gaan varen lag plotsklaps voor. Op naar plan B. Met de hint die we vooraf van de voorzitter gekregen hadden in het achterhoofd, zijn we doorgevaren; dat hielp maar we konden de 1030, 1001 en 1115  niet meer inhalen. De 1069 hadden we nog achter ons tot vlak bij de finish, hier kwam echter de klasse en ervaring van Ben en Jeroen naar boven. Misschien toch maar een lesje verdedigend varen nemen.

Race 2
Bij race twee leek bij ons zo’n beetje alles gemiddeld te verlopen. De start, de race en de uitslag. We hadden nog wel een kort bakboord – stuurboord dingetje met iemand, ik weet niet meer wie maar hij wilde er graag een biertje voor, in het eerste kruisrak. Toch nog wel wat boten achter ons gehouden en als zesde over de lijn. De 1069 heeft zich gerevancheerd, knap gevolgd door de 1001 van Jet Woudstra, de 1030 van Wouter en ook goed gevaren de 1115 met Joost Höcker en Jasper Visser.

Lunch!
Zoals gebruikelijk, was er weer een geheel verzorgde lunch met broodjes, kroketten en karnemelk. We konden de boot mooi kwijt aan het steiger, voor de grootste meute uit naar de kantine, in de rij en……… Geen dukaten.
“Hoe kom je daar dan aan?”, “Die kan je hier bij mij kopen” was het antwoord. Zo gezegd, zo gedaan en na het weer inleveren van onze dukaten op ongeveer 1 meter van het betaalpunt aan dezelfde persoon konden we aan onze welverdiende kroketten en krentenbollen beginnen.

Race 3
De derde race verliep met ups en downs. De start was goed, met snelheid en hoogte weg. De 545 met Jeroen Gijzen eruit geloefd. Overstag gegaan, misschien wat te vroeg, weer terug in de windvlaag. Goede bootsnelheid, we liggen er aardig voor, weer overstag. Iets afvallen voor een 16m2 over bakboord, shit!!!!! Daar is de 545 weer! Wij over stuurboord, hij over bakboord. Onze fout natuurlijk, maar we konden niet meer uitwijken. Jeroen netjes achter ons langs gestuurd (dankjewel!), maar wij moesten natuurlijk wel een rondje draaien. Dus wij een rondje gedraaid, komt daarna (dacht ik) de 781 met de boodschap “maar één rondje!?” Wat doen nu te doen? Ik had natuurlijk niet gelezen of het bij deze wedstrijd twee strafrondjes waren of één, weer een leermomentje dus. Dennis besloot toch maar een tweede te draaien voor de zekerheid. Al met al was iedereen ons nu voorbij en kwamen we als allerlaatste om de bovenboei. Het volgende kruisrak verliep echter fantastisch, waardoor we weer vlak achter een hele ploeg boten lagen bij het hijsen van de spi. Erachter blijven liggen was geen optie, en er leken vlagen wind te staan aan de hoge kant waar niemand heen ging. Wij de hoge kant gekozen en op de afgekorte baan toch nog 5de weten te worden vlak achter de 1030 met Wouter en Lukas.

Omdat er niet meer gestart werd na 15.00 uur, kwam er geen vierde wedstrijd meer.

Helaas konden we niet bij de prijsuitreiking zijn, maar ik hoop dat de beloofde bekendheid uit het buitenland voor veel dansplezier heeft gezorgd. Gezien de foto’s was het een groots optreden!

Gefeliciteerd 1069, 1001 en 1030 met het behaalde resultaat!

Iedereen bedankt voor de organisatie, het was een lekkere zeildag!

Team Black Jack,
Maarten Witmaar

 

Alle foto’s, van o.a. Pieter Lanser en van Erica van Os en Wouter van Catz zijn hier te bekijken, en de uitslagen hier.