Costa del Heeg – Trainingsweekend

Met spierpijn in de armen denk ik terug aan een leuk en leerzaam trainingsweekend. Samen met Rinse en Folkert zeilde ik in de Smile (1122), en van zo’n weekend met mooi weer, ga je wel lachen.

Intensief was het ook. In de ochtend hebben we geoefend om de spinnaker te hijsen en te strijken in een rap tempo, en in een kort baantje. De spi zat nog maar net in zijn mandje, en hij moest alweer de lucht in. Na veel rondjes namen we tussendoor even een kleine pauze met een koekje. Maar direct nadat de mannen hun koekje op hadden, met de kruimels nog aan hun lippen, moesten we alweer in actie komen. Tijd om je in te smeren was er in deze pauze dus nauwelijks. Met de zonnebrandstrepen nog op mijn gezicht, begonnen we aan het tweede deel van de ochtend. Alle Randmeren lijnden op achter de rubberboot, en op het fluitsignaal van Wouter gingen we allemaal tegelijk overstag. Na tien overstagen was het tijd voor het gijpen met spi. Na deze oefening was er tijd om echt te chillen en te lunchen op het eiland in de zon. Na een lekkere kleffe boterham, die inmiddels meer weg had van een tosti dan van een bruine boterham met kaas, gingen we weer het water op.

De middag stond in het teken van korte wedstrijden varen, waarin sommige boten wisselden van bemanning, en andere boten een joker (Auke of Bastiaan) aan boord kregen. Onze bewegingen werden nauwlettend in de gaten gehouden door de I-Sail tracker en door cameraman Bastiaan. Na een paar wedstrijdjes hebben we de spinnakerschoot onder de boot zitten. Oeps, barberhaulers vergeten aan te trekken bij het strijken van de spi. Gelukkig is de bovenboei nog ver weg en hebben we tijd om de schoot er helemaal uit te halen en opnieuw vast te knopen. (Dat moment staat gelukkig niet op film). Bij de bovenboei doen we extra ons best om de spi binnen een paar seconde in de lucht te hebben zoals we hebben geoefend.

Na een heerlijke dag, sluiten we af met een aftersail borrel op het pittoreske dakterras van de hotelboot. De uitstekende organisatie heeft ook gedacht aan de nodige versnaperingen voor het bijtanken van de energie en eiwit voorraad: bier en braadworsten. Na een goede nacht in de kapiteinshutjes konden we er voor een tweede dag tegenaan. Ook deze dag zat weer boordevol leuke zeil oefeningen, leermomenten en zon.

Ik kijk uit naar de volgende evenementen in de Randmeer en hopelijk werpt de training zijn vruchten af.

Evelien van Leeuwen

Randmeer 1122

Start 5

Ralph, RM 673
Bedankt voor het weekend. Ik heb enorm genoten van het zeilen en het hele randgebeuren.
Leuk dat ik de foto’s en filmpjes al heb.
Het weekend heb ik als prima georganiseerd ervaren.
Tops:
  • Lengte van de trainingen,
  • Meevaren met elkaar en door de trainers,
  • Gebruik gemaakt van iSailor voor de nabespreking
  • Duidelijke leerdoelen op zondag voor de trainingen
Tips:
  • Lengte van de voorbesprekingen op zaterdag kan korter. Er weer nu wel heel veel besproken
    Daardoor te veel leerdoelen.
  • Bij zachte wind, een baan maken in volle wind en niet achter een eiland.
Topweekend gehad!
Jant Tine RM 1111
Ik heb gevaren in boot 1111 met dochter Marijke Eggink en gastbemanning Teye Brandsma.
Om te beginnen was het weekend super gezellig, leuke groep mensen, mooi weer en alles was top geregeld.
We hebben hard gewerkt en veel geleerd.
Waar we het meeste aan gehad hebben is dat Bastiaan en Auke bij ons aan boord hebben gezeten om te coachen, hierdoor kwam er onmiddellijk rust in de boot en werd het ineens een stuk makkelijker om alle manoeuvres uit te voeren.
Wat mij betreft had dit nog wel meer mogen gebeuren. Nu was het ’s middags in de wedstrijdjes, het was ook handig geweest ’s ochtends bij de oefeningen.
Ik denk dat wij best nog wel meer aanwijzingen hadden kunnen gebruiken. Toch door alle handelingen vaak te doen komt er meer handigheid en routine, dus dat is heel goed geweest.
Theorie vooraf en ’s avonds was ook heel leerzaam, nu proberen om dat ook in de praktijk te kunnen toepassen. En wat ik heel leuk vond was om bij andere boten aan boord te kijken hoe anderen dingen hebben ingericht.
Lily RM 1129
Wat ik geleerd heb is om mee te beginnen  dat de RKO echt een leuke vereniging is. Laagdrempelig, fanatiek genoeg om beter te leren zeilen op alle niveaus en tegelijk relaxed om het voor verschillende generaties en ervarings/ambitieniveau aantrekkelijk te maken. En leuke mensen!
Voor ons aan boord van de 1129 was taakverdeling goed om op te oefenen.
Vooral omdat het ervaringsverschil zo groot is. Communicatie onderling. Tempo.
Ik vond de herhaling van de oefeningen zeer zinvol. Lekker hoog tempo door korte baan. We hebben goed geoefend op verplaatsen van ons gewicht.
Ondertussen ook wat aan de boot gesleuteld om bediening makkelijker te maken.
Theorie op eerste avond vloog wat over me heen maar uitleg op beide zeildagen was zeker behulpzaam om voor me te zien wat er in het veld gebeurt.
Instapper aan boord fijn en leerzaam om ter plekke feedback te krijgen.
Zo’n weekend  mag van mij wel paar x per jaar😜 zou een  beginnersdag ook een idee zijn?