In dit zonovergoten weekend van 1 en 2 juni 2019 hebben we twee dagen kunnen varen in zowaar bikini en shirt. Waar op zondag hardloopevenementen zijn afgelast wegens de warmte is het heerlijk toeven op het water, met aan het eind een strakke 5 Bft. In het veld van acht Randmeren varen maar liefst vier voormalig NK winnaars mee. Al dan niet in een andere rol. Een veld dat goed aan elkaar gewaagd is.

De zaterdag beginnen we vol goede moed, de zon is er en de wind in het begin ook. De Dankertjes in de 718 weten op de voor hen bekende plas goed de plekken met wind te vinden en komen zo de eerste twee wedstrijden als eerste over de finish. Bij de andere boten is het minder constant en wordt er flink van plek gewisseld. De derde wedstrijd dobberen we met zijn allen naar waar een ieder denkt dat de wind vandaan komt. Voor de Dankertjes ziet het er goed uit, als eersten behalen zij de alweer de laatste boei, op de voet gevolgd door de rest. Voor ons (1026) pakt dat bij de start minder goed uit, als zevende varen we rustig naar de laatste boei. De grote groep neemt de buitenrand, maar vaart een windwak in. Samen met 1122 kunnen wij aan de andere zijde eerder de wind vinden en onze achterstand goed maken. Voor Christoffel en Bart (498) komen wij daar als een duveltje uit een doosje net voor hen als eerste over de finish. Zo eindigt de eerste dag met alle boten dicht bij elkaar in het klassement en alles is nog mogelijk.

De zondag belooft een dag met aan het eind een strakkere wind, en dat komt helemaal uit. Waar we de eerste twee wedstrijden soms voorzichtig de trapeze mogen testen, is het de laatste twee wedstrijden volop hangen. Ook de zondag laten we zien dat we aan elkaar gewaagd zijn.  Was het het ene rak goed aan de linkerkant van de plas, de volgende wedstrijd kom je daar bedrogen uit en komen de boten op rechts beter uit. Helaas krijgt de 1122 de 3e wedstrijd pech en moet de 718 uitstappen voor het belang van de RKO. De laatste twee wedstrijden wordt met een kleiner veld tot op de finish uitgevochten. De top 3 komt, na een klein uur zeilen, binnen 15 seconden over lijn. Dus spannend tot op het laatst.

In het zonnetje varen we terug en pas bij de bar weten we hoe de uitslag eruit ziet. Dat biertje smaakt extra goed als we horen dat wij, Nico & Cindy (1026) dit zonovergoten weekend ook nog eens met een eerste plek mogen afsluiten. Voor ons de eerste winst van een evenement samen na 14 jaar oefenen. Zo zie je maar oefening baart kunst.

Cindy Overbeeke, RM 1026

Zie ook hier de uitslag.