Bedankt voor alle aanmoediging, hierbij een verslag van de PIP:

Na het winnen van het NK was het voor mij de eerste keer dat ik in de gelegenheid was om mee te doen met de PIP

Bij aankomst bij de Vrijbuiter werd ik verwelkomd door Michiel Rutgers die als Vrijbuiterlid zaterdag assisteerde bij de organisatie. Ik bleek niet de enige Randmeerzeiler te zijn die mee mocht doen. Ook Frans Sas was aanwezig en vertegenwoordigde de Spanker klasse.

Ik vond dit best wel spannend want je wil toch de eer van de Randmeer klasse hooghouden in een krachtmeting met 13 andere kampioenen. Ik was dus ook opgelucht toen ik in de eerste wedstrijd als eerste bij de bovenboei arriveerde. Wellicht kwam dit door de aanmoediging van ons erelid Jurgen Poortman. Achter mij raakte Mark Neeleman de boei waardoor deze een rondje moest draaien. Dan denk je los te zijn van het veld, maar in Loosdrecht is dat niet zo vanzelfsprekend. Na een wind draaiing schoof de linkerkant van het veld naar voren waardoor ik uiteindelijk toch nog als vijfde over de finish kwam, een resultaten waar ik best tevreden mee was. Na twee achtste plaatsen kon ik de dag afsluiten met een knappe tweede plaats door rustig in het midden op alle wind shifts te klappen en in het voordewindse rak aan de juiste kant te blijven. De eindstand na dag één was plaats 6, precies in het midden van het veld.

De eigenaren van de 16 kwadraat zijn bemanning en je wisselt na iedere wedstrijd van boot. Het zeilen in vier verschillende boten was een leuke ervaring. De boten zijn allemaal anders en het is lastig om aan de wind de goede hoogte te houden. Ook de gaffel was een nieuwe dimensie voor mij en je ziet dat de “oud hout” zeilers daar meer ervaring mee hebben. De eigenaren die de trim verzorgen zijn zeer verschillend en zijn meer of minder fanatiek. Het is dus zaak om goed naar ze te luisteren en samen te varen en toch je eigen wedstrijd te blijven zeilen.

De tweede dag begon met geen wind dus tijd om dit verslagje te schrijven. ’s middags zijn we nog wel even het water opgegaan maar om 13.30 uur vond wedstrijdleider Martin Heineke het genoeg.

Hette van der Zwaag uit de Valk werd uiteindelijk de kampioenen der kampioenen, gevolgd door Thijs Kort uit de 16 kwadraat en Schakel. Peter Peet uit de Regenboog eindigde als derde. Het was een eer om de Randmeeklasse dit jaar te mogen vertegenwoordigen. Wie volgt…

Wim van Dam