Opnamen promovideo uitgesteld
In de weken en dagen voorafgaand aan deze Voorjaarswedstrijden – 27/28 april – was ik al heel druk met het programma van dit weekend. Het plan was namelijk om dit evenement te combineren met opnames maken die we nodig hebben voor de RKO/Randmeer promo video. Dus: er was een promoboot geregeld, een modelfamilie was aangezocht, het script was uitgeschreven en verwerkt tot een draaiboek. Cameraman met volgboot en drone waren besteld. De styliste had zich verdiept in kledingadvies voor onze hoofdrolspelers. Aan alle details was gedacht: de auto die we voor de trailer zouden zetten was zelfs gewassen. Maar op vrijdag de 26e hebben we vanwege weersverwachting moeten besluiten om de opnamedag uit te stellen. Koud en nat stond er in die verwachting. Te koud en te nat om vrolijke zomerachtige beelden te kunnen suggereren. En dat is toch wat we willen als promotie van klasse en boot.
Balen dus die dag voorafgaand aan het evenement. Vooral omdat de Pasen in het voorafgaande weekend zomers mooi was geweest.

Koud, nat en veel wind
Wij gingen natuurlijk wel het evenement zeilen. Want dat ging “rain or shine” gewoon door. Dus op Koningsdag konden we ons in de droogpakken hijsen en het Heegermeer op met een windkracht 5 met uitschieter 6. Nog zeven andere Randmeer-teams trotseerden deze omstandigheden. Plus natuurlijk de andere klassen: O-jollen, Spankers en G2’s. Het wedstrijdcomité had de baan er vlot in liggen en stipt op tijd begonnen we aan onze eerste wedstrijd van dit seizoen. Onze stuurvrouw had de boot in 2019 nog niet gezien, en zij kon dus gelijk stevig aan de bak. Het eerste rak scoorden we een paar keer een bakkie water in de ruime kuip waar eendjes in zouden kunnen zwemmen. Leve de zelflozers, want lang blijft het water niet staan. Het oogt spectaculair, maar gaat niet hard. Maar het “gevoel” kwam snel terug en daarmee verdween het kuipwater en stegen we in de rangschikking bij de boeien. Een vierde plek uiteindelijk. Niet slecht. Verrassende winnaar van deze stevige wind wedstrijd was het gelegenheidsteam van Nico Overbeeke met Lukas van der Heerden. Lukas zeilt normaliter met Wouter van der Gronden. Maar Nico was heel blij met zijn bemanning en met het goede resultaat. Wat hem ook tot dagwinnaar maakte. We konden namelijk na de eerste wedstrijd gaan lunchen, en na de lunch hoefden we van het wedstrijdcomité niet meer naar buiten. Het waaide te hard om verantwoord wedstrijd te zeilen vond men. Er waren niet veel zeilers die dat waagden te betwisten. Maar Wouter van der Gronden is toch in de middag nog de plas op gegaan om te oefenen met zijn nieuw gevonden zeilmaat. Daar spreekt moed en vertrouwen uit.

Feestelijke seizoensopening WSH
De avond van Koningsdag was, in tegenstelling tot de weersomstandigheden overdag, een rustig gebeuren. Het Captains Dinner na een lange aanloopborrel (we waren per slot van rekening al om 14:00 uur klaar met zeilen) werd voornamelijk bevolkt door de leden van het wedstrijdcomité en de Randmeerzeilers. Daarna begon de DJ van dienst te draaien en stond het opening seizoen-feest van de WSH op het programma. Maar meer dan een tiental leden kwamen er niet opdagen. Er was ruimte genoeg op de dansvloer, ook voor de vrijwilligers die deze avond bardienst moesten draaien.

Koud, nat en weinig wind
Dan de zondag. In de ochtend nog kouder dan de zaterdag. Niet vanwege windchill factor, maar gewoon hele koude lucht en een miezerig motregentje toen we uitvoeren. Onder mooie zware Hollandse luchten konden we in lichtweer omstandigheden nogmaals onze zeilkunsten vertonen op het Heegermeer. Het wedstrijdcomité anticipeerde op afnemende wind en had een kort baantje uitgezet. Op zich was dat goed bedacht, want inderdaad ging de windkracht in een paar uur tijd van weinig naar bijna niks. Nadeel van zo’n kort baantje is wel dat de verschillende klassen elkaar dan regelmatig in de rakken en bij de boeien tegenkomen. En dus per saldo alle zeilers elkaar in de weg zitten. Dat is een minpuntje, want normaal gesproken is het op Heeg zo lekker zeilen omdat je er goed de ruimte hebt.

Ralph en Piet worden eerste
Drie wedstrijden kort op elkaar heeft het wedstrijdcomité er met welwillende medewerking van de zeilers uitgepeurd. Vier wedstrijden in totaal, dus net genoeg om een uitslag te mogen bepalen. Ralph en Piet waren meest constant en scoorden alleen maar eentjes en tweetjes. Zij zijn met hun 673 dus de terechte winnaars van deze editie. Folkert en Evelien deden in de lichtweer omstandigheden van zondag goede zaken en werden tweede. Nico met Lukas stelden in het laatste rak van de laatste wedstrijd net een derde plek overall veilig. Wij van de 718 scoorden drie keer een vier en eindigden met een vijf. Wat een vijfde plek opleverde met als bonus het mogen schrijven van dit verslag.

Op de zondag waren we door het wegvallen van de wind dus ook vroeg klaar. Na een vlotte prijsuitreiking, waar wedstrijdcommissaris Folkert als nieuwtje een grabbeltas voor de prijzen introduceerde, konden we om 16:00 uur al huiswaarts gaan.
Met een goed gevoel zaten we in de auto. We hadden ondanks de omstandigheden (of misschien wel dankzij) lekker gezeild en een sociaal gezellig weekend achter de rug.

Vanuit Randmeer 718,
Fred Dankers