Ongebruikelijk  vroeg in het jaar mochten we op 14 en 15 april op het Heegermeer aantreden voor de traditionele Voorjaarswedstrijden. Voordeel van dit weekend is dat het nu eens niet in de weg staat van viering Koningsdag. Bij de prijsuitreiking bleek dat de organisatie tot deze eenmalige wijziging van het weekend had gekozen op verzoek van de O-Jollen club. Die waren dan ook met ruim dertig deelnemers  ruimschoots de grootste klasse. Verder waren de Spankers en de G-2’s aanwezig.

Het Randmeer veld was met 9 deelnemers niet bijzonder groot. Maar de boten waren qua snelheid zodanig aan elkaar gewaagd, dat er compact gezeild werd. Regelmatig, of eigenlijk te vaak, kwamen we elkaar bij de boeien boord aan boord tegen, wat natuurlijk tot stress en gedoe leidde. Echter, het maakt het spelletje wel spannend, uitdagend en dus leuk.

Klaas Plaatje overleden
De zaterdag begon verdrietig. Bij het palaver vertelde de voorzitter van de O-Jol klasse dat hun lid Klaas Plaatje op maandag 9 april 2018 op 73-jarige leeftijd is overleden. Klaas, de oudere broer van onze Randmeerzeiler Henk Plaatje, heeft een zeer actieve loopbaan bij het Watersportverbond gehad. Klaas was specialist in meten van boten en uitrusting. Hij zal gemist worden. De O-jollen voeren het weekeinde met een zwart lint aan het uiteinde van de giek. En bij de eerste start van de serie stonden alle zeilers bij het startsein rechtop en stil in de boot als eerbetoon aan Klaas. Dat was indrukwekkend. Het weer was toe ook passend droevig, grijs en grauw.

Dag 1
We hebben op de bekende vierkante baan van Heeg drie leuke potten kunnen varen met een windje uit het westen kracht 3 tot 4.  Het was qua weer typisch zo’n dag die je eigenlijk niet zou uitkiezen om te gaan zeilen. Matig zicht, lage bewolking en een voorspelling van licht weer. Maar uiteindelijk toch prima zeilweer en gewoon lekker gezeild.

Na deze dag bleek het team van Folkert Attema ruim aan kop te gaan, gevolgd door Wouter met Lukas, en als derde team Dankers. Het biertje na de wedstrijden ging er goed in. Op naar de zondag.

Dag 2
Die dag begon met regen. Maar er stond wind. En dat was al erg fijn gezien de verwachting van vrijwel geen wind. De wind die er stond was voornamelijk oost tot zuidoost. De wedstrijdleiding had even wat moeite om een baan uit te leggen. Maar dat lukte wonderwel en we hebben onder licht weer omstandigheden een spannend wedstrijdje gezeild. Dat was fijn, want met deze vierde wedstrijd in de tas was er een geldige serie. Overigens stopte de regen toen we aan de wedstrijd begonnen. Wat een mazzel.

Hierna werd het rommelen geblazen. De wind bleef erg licht en draaierig. We zijn een keer gestart en weer afgebroken met de N-vlag. De laatste wedstrijd eindigde in een drijfpartij met een afkorting. Op zijn Sneekweeks dreven de velden van de vier klassen in elkaar en dan is het kwestie van geduld en nog eens geduld hebben.

Positief punt is dat de zon tevoorschijn kwam in de loop van de middag en dat we de prijsuitreiking op het terras hebben kunnen houden.

Terechte winnaars zijn geworden: Folkert Attema, Evelien van Leeuwen en Rinse Jouwstra. Na de eerste dag riant aan kop. Op zondag moesten ze hard aan het werk om in de finale van de drijfpartij nipt met een vierde plaats de eindzege binnen te slepen.

Wouter van der Gronden en Lukas van Heeden zijn met de 1030 goed in vorm. Zij zaten elke wedstrijd voorin. Een team dat stabiel presteert.

Ralph Wijbenga en Pieter Hogewerf hebben zich dit weekend in de 673 mooi op het podium gezeild. Ook zij waren vaak voorin te zien en als afsluiting zeilden ze een paaltje.

Rob Stavenuiter heeft Ide Nijman als nieuwe bemanning in de 1029 gehaald. Of moet ik zeggen dat ze op herhaling zijn gegaan. Anyway, na een stroeve start streden ze vanaf race 3 mee om de overwinning.

Tiemen Winkel en Cyril Minnema zeilden in de 219 met wisselend resultaat. Tiemen heeft een nieuwe genua van Hagoort en was met trim daarvan in de weer.

Wij van de 718: Milou, Jolanda en ik (allemaal Dankers) hadden voornamelijk moeite met de start en het eerste rak. Drie keer zijn we na de start teruggekeerd om een OCS op te heffen. En dus veroordeeld tot inhaalraces. Dat ging best goed, want na dag 1 stonden we derde in het klassement. Dus heeft het ons niet aan bootsnelheid ontbroken.

John Leewis en Paul Stijnman hebben zich met de 1083 vaak voorin gemeld, maar zakten gedurende de wedstrijden steeds een paar plaatsen terug. John heeft zelfs even gezwommen na een overstag doordat hij in zijn haast de hangband miste. De boot heeft potentie en snelheid en de  bemanning een goede wedstrijdmentaliteit. Gewoon doorgaan met een nat pak.

Mathijs van de Griendt en Charles van Swieten hebben de nieuwe boot 1133 getest. De snelheid viel ze zeker niet tegen. Zo’n gloednieuwe Randmeer in een strak grijze kleur blijft toch een mooi gezicht op het water.

Karel Meijdam en Ester den Hartog hebben de 399 van Nico van Wirdum gekocht. Nico was zaterdag aan boord om ze wegwijs te maken in de boot. Ik hoop dat we ze vaker gaan zien bij de wedstrijden. Ze varen op de Westeinder Plassen, dus het NK van dit jaar is voor hun een thuiswedstrijd. Het is nog even wennen voor ze, want ze komen uit een Valk. Om dan gelijk in zo’n compact snel veld mee te komen is een hele uitdaging.

Gezien uit de 718, Fred Dankers

 

Voor foto en video materiaal van de wedstrijden kijk op Facebook pagina van WS Heeg.