Het Vrijbuiterweekend staat voor de bemanning van Randmeer 498 als vaste prik in de kalender. Niet alleen omdat we bij Het Witte Huis liggen en dit dus in feite een thuiswedstrijd is. Er is altijd wel een leuk veld Randmeren (dit keer 15) die meedoen, wat goede competitie inhoudt maar ook erg leuk en gezellig om de Randmeer vrienden van andere plassen weer te zien. De bemanning van de Randmeer 498 wisselt nogal de laatste jaren, maar dit keer hadden we echt een topteam bij elkaar met Bart van Ee als het aanstormende talent en Harry van der Werf als echte Randmeer crack uit het verleden. Zelf mocht ik als vanouds het team completeren.

Het was nog even spannend of we de onderdekse rolfok nog aan de praat kregen, maar Varion Vaarplezier bleek een perfect exemplaar te hebben opgestuurd als vervanging van het eerder verroeste beslag en dit exemplaar werkt echt subliem. Beter dan de 1e ooit gedaan had. Dat was wel een opluchting.

Het was een super zeilweekend. Misschien juist wel omdat het weer wat wisselvallig was, met kans op een buitje hier en daar en wat lagere temperaturen, bleven veel andere ‘recreanten’ thuis en hadden we heerlijk de ruimte op de Loosdrechtse Plassen. En wedstrijdleider Frank Schiet schoot vakkundig de ene na de andere klasse de wedstrijdbaan op, zodat we moeiteloos de geplande vier races konden varen.

Zelf waren we niet echt goed ingevaren en ik knoopte de ene beginnersfout aan de andere, maar los van deze nautische knopensessies hebben we heerlijk kunnen zeilen. De BBQ op zaterdagavond mag ook een hoogtepunt genoemd worden, want we zaten echt te ouwe-nelen op het oude lullenbankje aan de waterkant. Een perfecte plek om de zeildag af te sluiten.

De wedstrijden dan: tja die hebben we teveel vanuit de achterhoede bekeken. Die ene keer dat we over stuurboord voorlangs het hele veld konden bij de start, vergaten we meteen weer controlerend mee te klappen. In één klap was de winst weer verspeeld.

Ben en Jeroen legden de eerste dag met twee eerste plaatsen een solide basis voor de totaalwinst. De tweede dag hadden we iets meer hardere vlagen ertussen zitten en een enkele Randmeer heeft toen wat water geschept. We waren in ieder geval zeer voldaan na afloop. Teams Plaatje en Dankers streden om de 2e en 3e plaats en Nico Overbeeke wist de laatste wedstrijd mooi winnend af te sluiten.

Kortom, maak ook je vaste prik van dat Vrijbuiterweekend en kom ook volgende keer!

Christoffel van Hees
Randmeer 498