Wedstrijden
Toeren
RKO Trailer
Informatie RKO

Randmeer Klasse Organisatie

De Randmeer Klasse Organisatie, ook wel bekend als de RKO, is een actieve klasse organisatie. De RKO organiseert jaarlijks de nodige evenementen voor zowel toer als wedstrijd zeilers.

De RKO is het aanspreek punt voor iedereen die met een Randmeer wil zeilen of informatie daarover wil hebben. Het bestuur en de regio vertegenwoordigers helpen je graag op weg. Dus mocht je vragen hebben als (aankomende) eigenaar of geïnteresseerde in een Randmeer, laat het ons weten.

Binnen de RKO zijn er een aantal commissies. Het bestuur streeft samen met de commissies een zo groot mogelijke gelijkwaardigheid van de boten na met behoud van de specifieke eigenschappen van de klasse.

Sinds 7 juli 1964 behartigt de RKO de belangen van hun leden en begunstigers. We zijn altijd bezig nieuwe evenementen en ideeën op de kaart te zetten. Graag horen we van je als je ideeën hebt of met ons mee wilt doen. Je kunt hier ons huishoudelijk reglement of  onze statuten downloaden.

Eenheidsklasse

De oorspronkelijke kielmidzwaarduitvoering met het aangehangen roer, is sinds 1964 een door het KNWV erkende nationale klasse. Als eenheidsklasse wordt er volop in wedstrijd gezeild. Alle schepen komen uit één mal en staan bekend om hun uitstekende kwaliteit van constructie en afwerking. De boot wordt als twee of als driemans boot gevaren en is uitgerust met trapeze en spinnaker.
De Randmeer is 6,50 meter lang en 2,10 meter breed. De romp weegt 500 kilo. De diepgang kan met behulp van het zwaard variëren van 0,55 tot 1,15 meter. Het grootzeil is 11,4 m², de genua is 7,7 m². De Touring variant heeft een fok van 5,6m². Ook kan een spinnaker gevoerd worden van 19,5 m².

Binnen de Randmeerklasse bestaan vier uitvoeringen, de Classic, de Advance, de Touring en de Limited Edition. Sinds 2008 is er ook een vijfde uitvoering, de Advance II. Uniek is dat de rompvorm, de mast, de zeilen en andere essentiële onderdelen van Classic, Advance, Limited Edition en Advance II identiek zijn, zodat de eenheid als wedstrijdboot is gewaarborgd.

Je kunt hier de Klassenvoorschriften 2020 downloaden.

De Randmeer

De Randmeer is een middelgrote open zeilboot naar een ontwerp van E.G. van de Stadt. De Randmeer is op verzoek van het KNWV ontworpen in 1958. Het moest een schip zijn dat geschikt is voor tochten zeilen op de binnenwateren, grote rivieren en de Randmeren. De Randmeer is een open zeilboot geworden waarmee ook goed wedstrijden gezeild kunnen worden. Het onderwaterschip vormt een klassiek S-spant met een kielmidzwaard. Dankzij deze constructie is de boot relatief makkelijk te traileren, maar heeft het toch een vlakke kuipvloer. Oorspronkelijk werd de Randmeer gebouwd door Van de Stadt. Sinds 1969 echter wordt hij alleen nog gebouwd bij Jachtwerf Heeg te Heeg.

Lidmaatschap RKO

Ben je nog geen lid van de RKO? Dan zeil je wat mis!

Heb je een Randmeer? Beman je weleens of zou je dat graag willen? Word dan lid van de RKO en vergroot je zeilplezier. Of je nu een toerzeiler bent, een fanatieke wedstrijdzeiler of aan een Randmeeravontuur wilt beginnen. Je haalt meer uit je Randmeer met een lidmaatschap van de RKO. Iedereen mag lid worden van de RKO. Of je nu bemanningslid, eigenaar of stuurman bent.

Lidmaatschapskosten bedragen in 2020: €20,-
Begunstigers betalen €15,-

Join the club, welkom bij de familie

En profiteer van:
-Kennisdeling online en offline
-Zeilverhalen en ervaringen
-Handige tips & tricks
-Marktplaats voor Randmeerzaken
-Een heleboel gezelligheid tijdens evenementen

Leden ontvangen bovendien:
-RKO jaarboek (echt een boek!)
-Nieuwsbrief digitaal
-Gratis borrels tijdens evenementen
-Gereduceerd tarief trainingsweekend
-Gratis leden-BBQ tijdens NK
-Korting bij Lustrumevenement
-Informatieboek “De Randmeer”